Wang (VHP) vertaalt BTW-registratieformulier in het Chinees

Het Assembleelid Chuanrui Wang (VHP) zegt uit eigen initiatief het BTW-registratieformulier in het Chinees te hebben vertaald ten behoeve van de Chinese ondernemers, vooral die in de detailhandel. Een heel groot deel van de detailhandel wordt door Chinese ondernemers uitgemaakt.

Met nog slechts twee werkdagen te gaan voor de invoering van BTW op 1 januari 2023, zijn de Chinese ondernemers heel slecht geïnformeerd over de BTW en de werking daarvan. Dat is de voornaamste reden waarom ruim 90% van de Chinese ondernemers zich niet heeft opgegeven voor de BTW-registratie van de Belastingdienst. 

Tijdens de debatten deze week in de Nationale Assemblee over de wijziging van de BTW-wet en de invoering ervan op 1 januari is duidelijk geworden dat een groot deel van de bedrijven in het land zich nog niet hebben geregistreerd bij de Belastingdienst. De voorlichting en de communicatie in de afgelopen periode is zeer pover geweest. 75% van bedrijven die bij de VSB (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven) zijn aangesloten, geven aan niet “ready” te zijn voor de BTW. Men vindt de registratie een administratieve rompslomp. 

Vanwege de taalbarrière is deze situatie onder de Chinese ondernemers veel erger. Om dit enigszins te kunnen verhelpen heeft Wang het BTW-registratieformulier vertaald en deze doen circuleren onder de Chinese ondernemers. Hij hoopte ook de vertaling in het Portugees te kunnen doen, maar is die taal niet machtig. 

Wang doet een dringende oproep aan de Belastingdienst om de voorlichting en communicatie naar de verschillende doelgroepen toe in de samenleving de komende tijden te intensiveren.

SS    

error: Kopiëren mag niet!