Het gedrag van sommige DNA-leden

Wanneer wij als samenleving kijken naar het gedrag van bepaalde DNA-leden, dan moeten wij jammer genoeg constateren, dat er DNA-leden zijn die er met de pet naar gooien. Dit komt misschien door zich niet van bewust te zijn van de verantwoordelijkheid die deze functie met zich meebrengt.

Je hebt er leden bij die echt praten om het praten, maar voor het leveren van goed commentaar waarbij er goede argumenten worden aangedragen er geen sprake is. Dit is heel erg jammer omdat ze hun bijdrage namens het volk op een constructieve manier zouden moeten leveren. Je krijgt soms de indruk dat sommige van hen niet eens de tijd nemen zich goed voor te bereiden door bepaalde stukken goed te bestuderen en er maar op los bepaalde uitspraken te doen die niet ter zake zijn op dat moment. 

Gelukkig zijn er ook leden die weten waarover ze praten dus inhoudelijk goed voor de dag komen. Dat oppositieleden soms een vijandige houding aannemen en bepaalde niet geoliede uitspraken doen, is bijna te begrijpen. Maar wanneer er leden van de coalitie bepaalde zaken op een niet voor de coalitie gezonde manier zich uitspreken, dan gaat er wel een belletje rinkelen. Daarmee is niet gezegd, dat ze de regering niet kritisch moeten volgen, maar het is en blijft toch de toon die de muziek maakt.

Gelukkig hebben wij een DNA-voorzitter die weet hoe hij bepaalde zaken moet aanpakken als te zijn voorzitter voor de gehele DNA. Ditzelfde gedrag deed zich voor bij wijlen voorzitter Lachmon. Hij was een groot voorbeeld van hoe het niet en wel moet. Van de huidige voorzitter kunnen we zeggen, dat hij veel van Lachmon heeft overgenomen, namelijk het hoog houden van normen en waarden binnen het parlement, zodat het volk kan zien dat ze de juiste persoon daar heeft geplaatst. Een big-up voor voorzitter Bee. De man die zijn taken een goede invulling geeft en geen der partijen een voorkeursbehandeling krijgt. Deze houding werd ook aangegeven door Plato, één van de mensen die in het boek de Grote denkers wordt beschreven. Hij was de eerste utopische denker van de wereld. Het is belangrijk wie we bewonderen. We hebben afgerekend met water was en hebben nieuwe mensen gekregen. Beroemdheden beïnvloeden om ze opvattingen, onze ideeën en ons gedrag. Slechte helden maken slechte karaktertrekken aantrekkelijk. 

Behalve het parlement moeten ook andere gezaghebbende onderdelen in de maatschappij van zich laten horen. Zo hebben wij van de minister van Justitie kunnen vernemen, dat er andere maatregelen getroffen zullen worden tegen de criminelen die maar hun gang blijven gaan. Dit zal een goede uitwerking hebben richting de samenleving. 

We zullen terug moeten naar de tijd van Lachmon en Venetiaan toen alles nog redelijk rustig verliep. We moeten zeker geen poging doen om wat er tussen 2015 en 2020 is gebeurd, weer te herhalen. Deze regering heeft zijn positieve en minder positieve perioden, maar zal moeten blijven koesteren het goede voor het land te doen. We hebben niets aan mensen die maar schreeuwen dat Santokhi weg moet. Deze mensen hebben niet eens een plan waarvan ze nu reeds kunnen aantonen wat ze volgens dat plan voor elkaar kunnen krijgen. Komen met hetzelfde gedrag van 2 ½ jaar geleden heeft geen zin en zal ook niet werken.

Laten wij de regering de gelegenheid geven die dingen te doen voor het land die belangrijk zijn en niet zomaar zaken die nergens opslaan aan te halen. Ook de DNA-voorzitter moet de gelegenheid krijgen zich goed van zijn taak te blijven kwijten. Dit geldt natuurlijk ook voor onze president die niet raciaal is, maar wel degelijk rekening houdt met de samenstelling van de bevolking. 

We zouden de president moeten bedanken dat hij trots alle perikelen zijn uiterste best doet om de pijn waarmee de bevolking nu geconfronteerd is, terug te dringen, zodat het ons toch zal brengen naar de nodige rust en vrede die we hard nodig hebben in ons aller geliefd Suriname.

R.K.

error: Kopiëren mag niet!