“Blijven zoeken naar een gat in de markt, moeilijk maar niet onmogelijk”

Mede-eigenaar en chef van TY Café, Ian Moerasim, meldde onlangs op zijn Facebookpagina dat het bedrijf sluit, omdat het moeilijk is om een etenszaak te draaien in een periode van een falende economie. Moerasim schrijft onder andere, dat de koers veel te hoog is en dat de huur die betaald moet worden dodelijk is. In een reactie tegenover Dagblad Suriname vertelt Moerasim hoe het allemaal begonnen is en hoe het uiteindelijk bergafwaarts is gegaan. 

Hoe het allemaal begonnen is…..

“Ty Café is geopend op mijn jaardag, de 27e augustus. Ik werkte op de Headoffice van Tian You N.V. als Quality & Cost Control en zag een mogelijkheid om mijn passie, koken, uit te werken in een keuken. Voorheen heb ik al een heleboel ondernemingen opgericht, maar die hebben jammer genoeg geen stand kunnen houden tegen de economische crisis in ons land. Dus ik dacht, laat mij het weer proberen. Dus ik opende samen met mijn goede vriend een café in de eerste en bekendste TIAN YOU SHOP te Wilhelminastraat.”

“Ik maakte een menu op welke een mix was van Latijns-Amerikaans eten. Onze klantenkring groeide heel snel, ook vanwege de bekendheid die Tian You bezit. Binnen 2 maanden kregen wij 10.000 pagina likes, dus het groeide wel. Wij kregen zowel positieve als negatieve oftewel opbouwende feedback van onze klanten. En dat is goed voor een onderneming als voor de ondernemer.”

Bergafwaarts…

Moerasim vertelt verder, dat de etenszaak vanaf de tweede maand, oktober, bergafwaarts begon te gaan. Dat was een maand zonder winsten voor het bedrijf. Naar zijn zeggen kon de huur niet eens betaald worden, vanwege de harde stijging van de koers, maar ook prioriteiten die de samenleving stelt. En dat is helemaal te begrijpen, zegt Moerasim. “Want ik ga zelfs geen SRD 300 uitgeven aan lekker eten, terwijl ik nog ervoor moet zorgen dat er brood gekocht wordt voor mijn kinderen om naar school te brengen.”

“Onze doelgroep waren de middenklassers. Thuis eten is al duur, laat staan uit eten. En ik snap de daling van de verkoop. Het gaat in deze tijd om prioriteiten stellen, anders overleef je het niet.”

Stoppen en opnieuw beginnen..

Moerasim geeft aan, dat het moeilijk is om in deze fase een etenszaak te draaien, vanwege het kapitaal dat men moet hebben. “Een etenszaak starten is makkelijk, maar een etenszaak blijven draaien is moeilijk. Jij moet genoeg aan reserve hebben, zodat jouw zaak draaiende blijft en jij als ondernemer gefocust kan blijven, vanwege de mindere stress die jij hebt. Indien jij die reserve niet hebt, geloof mij. Indien er 1-2 maanden geen winsten gemaakt worden en dat jouw enige bron van inkomsten is, moet jij nou wel denken aan een andere oplossing. En voor mij was dat stoppen en opnieuw beginnen.”

Moerasim stelt, dat het nog moeilijker is in deze tijd, omdat de ondernemers ook te maken krijgen met het personeel die het ook moeilijk heeft. Maar, ook de dagelijkse prijsstijgingen van producten die zorgen voor een dagelijkse prijsstijging van de eigen producten in de winkel, restaurant of shop van de ondernemer. 

Op de vraag wat de verdere plannen zijn, zegt Moerasim: ‘De verdere plannen zijn blijven zoeken naar een gat in de markt, blijven uitkijken naar mogelijkheden. Het is moeilijk, maar niet onmogelijk”, aldus Moerasim.

SK

error: Kopiëren mag niet!