Regionaal herstelplan krijgt grote steun bij VN-bijeenkomst in Genève

Afgevaardigden die bij de Verenigde Naties (VN) in Genève, Zwitserland, het inaugurele Permanente Forum van de Verenigde Naties over mensen van Afrikaanse afkomst bijwoonden van 5 tot 8 december, hebben het 10-punten herstelplan van de Caribische Gemeenschap (Caricom) gesteund en opgeroepen tot wereldwijde goedkeuring ervan.

De Bahamaanse Gaynel Diana Curry, een van de vijf experts die eerder dit jaar zijn aangesteld om deel uit te maken van het Permanent Forum van de Verenigde Naties over mensen van Afrikaanse afkomst, schetste de prioriteiten voor Caricom, waaronder herstelrecht, klimaatrechtvaardigheid, systemisch racisme en sociaaleconomische kansen. waarmee kwetsbare en gemarginaliseerde groepen mensen van Afrikaanse afkomst worden geconfronteerd, met name vrouwen, kinderen en migranten, en LGBTQI-personen, zo bericht onder andere de Jamaica Observer.

Ambassadeur van Barbados en permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en de Wereldhandelsorganisatie (WTO), Matthew Wilson, zei: “Wat we vandaag collectief hebben gelanceerd, is voor onze voorouders en voor onze nakomelingen die nog moeten komen. Het is moedig. Het is nodig. Het duurt lang.”

“In het Caribisch gebied was er een lange geschiedenis van pleiten, articuleren en agiteren rond kwesties van racisme en de onrechtvaardigheden die inherent zijn aan postkoloniale samenlevingen. In Caricom staan deze kwesties zeer hoog op de agenda, met de subagenda van de premier op herstelbetalingen worden voorgezeten door de premier van Barbados, Mia Mottley, met als kernleden Guyana, Haïti, St. Vincent en Suriname.”

De Caricom Reparations Commission (CRC) stelt dat Europese regeringen eigenaren en handelaren waren van tot slaaf gemaakte Afrikanen, opdracht gaven tot genocidale acties tegen inheemse gemeenschappen en het juridische, financiële en fiscale beleid creëerden dat nodig was voor de slavernij van Afrikanen.

Professor Verene Shepherd, voorzitter van het VN-comité voor de uitbanning van rassendiscriminatie, zei dat ze blij is dat het forum een feit is geworden, nadat ze de functie had bekleed als lid van de VN-werkgroep van deskundigen voor mensen van Afrikaanse afkomst van 2010-2015, was vervolgens voorzitter van 2012-2014, gedurende welke tijd ze hielp bij het opstellen van het activiteitenprogramma voor het VN-decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst van 2015-2024.

Ze gebruikte de pan-Afrikanist Marcus Garvey als inspiratie en sprak de hoop uit dat de onvervulde aspecten van de Durban-verklaring voor permanente actie zouden worden uitgevoerd met betrekking tot het zoeken naar herstelrecht.

Ambassadeur van de Bahama’s Patricia Hermanns riep op om het permanente forum voldoende middelen te geven en te werken aan het balanceren van de schalen van gerechtigheid, zodat niemand aan zijn lot wordt overgelaten.

Akilah Jaramogi uit Trinidad en Tobago, die de United Marron Indigenous Peoples vertegenwoordigt, verwees ook naar het 10-puntenplan van Caricom waarin wordt opgeroepen tot vertegenwoordiging van een lid van de marron-gemeenschap in de werkcommissie van het forum, waarmee marrons worden erkend als Afrikaanse afstammelingen van inheemse volkeren.

Het forum komt twee jaar voor het einde van het Internationaal Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst en volgt op de Algemene Vergadering die in augustus 2021 resolutie 75/314 aannam, die het Permanent Forum voor mensen van Afrikaanse afkomst operationaliseerde als “een overlegmechanisme”. voor mensen van Afrikaanse afkomst en andere relevante belanghebbenden” en “als een platform voor het verbeteren van de veiligheid en kwaliteit van leven en levensonderhoud van mensen van Afrikaanse afkomst”.

error: Kopiëren mag niet!