Nederlands kabinet lijkt voorkeur te blijven houden voor excuses op 19 december voor slavernijverleden

Maar, geen definitieve bevestiging of excuses de 19e worden aangeboden

Het Nederlands kabinet lijkt vast te houden aan 19 december om excuses te maken voor het slavernij-verleden. Dat liet premier Mark Rutte blijken na beraad in het Catshuis in Den Haag donderdagochtend met vertegenwoordigers van Caribisch Nederland en Suriname.

Hij zei na afloop: “Het is ontzettend ergerlijk dat er delen lekten van plannen. Dan moet iedereen reageren op snippers informatie.” Hij noemde 19 december een ‘belangrijk moment’, zonder te bevestigen dat Nederland op die datum excuses maakt. “We willen een succes maken van dat moment. Maar dan is het ook niet klaar. Het is pas klaar als discriminatie gestopt is.”

Rutte noemde ‘als belangrijke datum’ ook 1 juli volgend jaar, dan is het 150 jaar geleden dat de slavernij verdween. Na afloop liet hij echter ook weten dat de datum van 19 december nog steeds overeind staat. “We willen daar gezamenlijk een betekenisvol moment van maken”, aldus Rutte.

Het beraad in het Catshuis in Den Haag stond onder spanning. Zo was er ruis ontstaan over de uitgelekte plannen van de regering om op 19 december excuses aan te bieden voor de slavernij, waaraan Nederland zich ruim twee eeuwen schuldig heeft gemaakt. Sommigen vinden de excuses overhaast en ook is er verschil van mening over een passende datum hiervoor.

error: Kopiëren mag niet!