LEGER
Wapenverkopen groeien ondanks uitdagingen in de toeleveringsketen
DOOR JORDI BOU

Volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) steeg de verkoop van wapens en militaire diensten door de 100 grootste wapenbedrijven met 1,9 procent tot $ 592 miljard in 2021, ondanks problemen met de toeleveringsketen die verzendingen van kritieke componenten ophielden.

De stijging van de verkoop in 2021 was het zevende achtereenvolgende jaar van stijgende wereldwijde wapenverkopen, maar SIPRI zei dat problemen met toeleveringsketens tijdens de Covid-19-pandemie leidden tot tekorten aan vitale componenten.

De Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 zorgde ook voor grotere uitdagingen in de toeleveringsketen voor wapenbedrijven over de hele wereld, aldus het SIPRI-rapport.

Volgens SIPRI domineerden bedrijven in de VS de lijst met een omzet van de 40 Amerikaanse bedrijven op de lijst van in totaal 299 miljard dollar in 2021.

Maar het rapport constateerde een grote stijging van de verkoop van Chinese fabrikanten, waarbij de acht Chinese wapenbedrijven op de lijst een totale wapenverkoop hadden van 109 miljard dollar, een stijging van 6,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Vier van zijn fabrikanten stonden in de Top 10.

In de top 100 stonden 27 bedrijven met het hoofdkantoor in Europa; hun gecombineerde wapenverkoop steeg met 4,2 procent tot 123 miljard dollar.

error: Kopiëren mag niet!