DNA keurt naturalisatie 54 personen goed

De Nationale Assemblee heeft dinsdag 6 december met algemene (38) stemmen de ontwerpwet goedgekeurd die de Surinaamse nationaliteit verleent middels naturalisatie aan 54 personen. Het gaat om 41 personen uit Guyana, 8 uit Haiti, 3 uit de Dominicaanse Republiek, 1 uit China en 1 uit Brazilië.

Tijdens de debatten was er onduidelijkheid rond de verblijfsduur van twee personen op de lijst. Op de lijst staat aangegeven dat de verblijfsduur onbekend is. Voor leden van zowel de oppositie als de coalitie was dit niet acceptabel. Er is volgens hen hiermee niet voldaan aan een wettelijk gesteld criterium, en zouden de twee namen van personen van de lijst moeten worden afgevoerd.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie gaf als reactie hierop dat betrokken personen al langer dan 5 jaar onafgebroken in Suriname wonen en werken. Daarmee voldoen ze wel aan de criteria van verblijfsduur. Wat niet exact kon worden vastgesteld is de datum van eerste binnenkomst in Suriname.

Na afstemming tijdens een schorsing konden de leden meegaan met de verduidelijking en uitleg van de minister.

Tijdens de debatten hebben diverse leden opnieuw gewezen op de lange wachttijden en procedures bij aanvragen voor naturalisatie. Ook de kwestie van inburgeringsplicht kwam aan de orde. Deze plicht moet volgens diverse assembleeleden onderdeel vormen van het proces van naturalisatie.

SS

error: Kopiëren mag niet!