Vrouw geklapt tijdens inheemse protestactie

Guilliano Zaalman: “We gaan dit niet zo laten”

Leden van de Collectieve beweging voor grondenrechten hebben op 25 november een protestactie gevoerd nabij het Onafhankelijkheidsplein. Vorig jaar hebben zij ook op 25 november geprotesteerd. Dit is het tweede jaar dat zij hun verklaring over hun grondenrechten aan de president wilden aanbieden. Dit is echter niet gelukt.

Volgens de verklaring van de inheemsen hebben hun voorouders Suriname nimmer verkocht of verruild. Vanuit het inheems perspectief is Suriname dus nooit een kolonie van Nederland geweest. Vandaar dat zij geen Srefidensi vieren. Zij komen op voor het onrecht dat hun voorouders is aangedaan. Die hebben bijvoorbeeld geleden onder genocide, slavernij en landroof. Al jaren worden gronden uit inheemse gebieden zonder medeweten van de inheemsen verkocht aan derden. Dit vinden zij absoluut niet kunnen. 

Vreedzame protestactie 

Het was de bedoeling dat het een vreedzame protestactie zou worden, om de aandacht te vragen voor hun grondenrechten. Echter zijn heel wat zaken tijdens de protestactie mis gegaan. Tijdens het optreden van de politie werden de mensen naar achteren geduwd. Ook de trekker van de groep, Guilliano Zaalman, werd naar achteren geduwd en kwam ten val. Dit zorgde ervoor dat de mensen verhit raakten. Op een later moment werd de zus van Zaalman bij haar hals vastgegrepen en geklapt door een politie inspecteur. Dit zorgde ervoor, dat de mensen nog meer verhit raakten. Het is echter de vraag of dit niet anders aangepakt had kunnen worden zonder de vrouw te slaan.

Barbaars

Guilliano Zaalman, zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat hij dit erg barbaars vindt. “De politie zag ons als criminelen. Zoals inspecteur Tolud zei kwam de opdracht van hogerhand. Men moest ons als inheemsen met macht afvoeren, terwijl wij voor onze collectieve  voorouderlijke rechten opkomen. 25 november 1975 is de dag waarop ons onrecht is aangedaan als eerste bewoners.”

Uitgelokt

“Laat me ook zeggen, dat men ons probeerde uit te lokken. Mensen hebben gehoord toen men contact maakte om mij af te voeren. Een agent heeft me onverwacht gestoten, dat ik ben gevallen. Dat heeft de mensen verhit. Mevrouw Gail was er getuige van en heeft het vastgelegd. Wij wilden onze verklaring aan de president overhandigen, dat ons vorig jaar ook niet gelukt is, omdat de politie ons gestopt had. Ik zie dat men de wereld wil bewijzen hoe alles mooi en goed is in Suriname en een feest viert dat niet helemaal rechtvaardig is. Suriname was nooit afhankelijk of een kolonie van Nederland vanuit recht en waarheid”, aldus Zaalman. 

Recht om te protesteren

Zaalman zegt verder, dat zij het recht hebben om te protesteren. Indien dit niet mag, veronderstelt hij dat de wet gewijzigd moet worden. De agenten moeten volgens hem ook nagaan hoe het komt dat de openbare orde verstoord is geworden. De mensen zijn volgens hem uitgelokt en verhit geraakt. Zonder te duwen konden zij ook verwijderd worden. “We zijn niet met politiek bezig, maar met grondenrechten”, zegt Zaalman. 

Verdere stappen..

Aan Zaalman is gevraagd of zij verdere stappen zullen ondernemen tegen de inspecteur die zijn zus heeft geklapt. Hierop geeft hij aan, dat ze het niet zo gaan laten. “We zijn een spiritueel volk. We hebben veel ondersteuning gekregen van onze ouderen, maar we gaan ook juridische stappen ondernemen tegen de politie inspecteur. Het moet ophouden dat hij zich zo gedraagt.” 

Trauma

Gina Zaalman, die tijdens de protestactie werd geklapt, zegt tegenover Dagblad Suriname, dat zij deze gebeurtenis als een dieptepunt en als traumatisch ervaart. Momenteel is zij nog onder behandeling van de arts. Desgevraagd geeft zij aan, dat zij natuurlijk verdere stappen zal ondernemen tegen de desbetreffende politie inspecteur.

SK

error: Kopiëren mag niet!