Standbeeld vakbondsleider Cyrill Daal verplaatst naar Pater Weidmanplein

Het standbeeld van voormalig vakbondsleider Cyrill Daal heeft een nieuwe plaats gekregen op het Pater Weidmanplein aan de Dr. Sophie Redmondstraat in Paramaribo. Voorheen stond het standbeeld op het terrein van het Algemeen Verbond van Vakbewegingen in Suriname (AVVS De Moederbond) aan de J. Lachmonstraat. Zowel het bestuur van de Moederbond, de directie van Assuria N.V. als de familie van wijlen Daal waren het erover eens, dat het standbeeld een betere en openbare plaats verdiende. 

Na afstemming met het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de commissie Monumentenzorg werd besloten om het beeld te plaatsen op het Weidmanplein, waar al enkele monumenten van grote vakbondsleiders staan. Een ceremonie vond donderdag 24 november plaats om de relocatie van het standbeeld te herdenken.

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, die verantwoordelijk is voor het arbeidsbeleid, was aanwezig bij deze  ceremonie en gaf aan, dat met de verplaatsing van het standbeeld van een privéterrein naar een openbare plek, de waardering voor deze grote vakbondsleider beter tot zijn recht zal komen. Dit, vooral gelet op zijn bijdrage aan het vakbondswezen en aan verbetering van het welzijn van de werkende klasse in Suriname. 

Mac Andrew gaf ook aan, dat het standbeeld van Daal nu staat bij andere strijdmakkers uit de vakbeweging, zoals Fred Derby and Hendrik Sylvester. Hij vindt daarom dat de totale samenleving zal profiteren van de relocatie en niet slechts de familie en de vakbeweging, omdat bij het bezichtigen van het beeld stil gestaan kan worden bij de strijd die de vakbeweging heeft geleverd voor lotsverbetering van werkenden en hun gezinnen. 

Carmen Daal, dochter van de overleden vakbondsleider, is blij met de openbare plek die het standbeeld van haar vader nu heeft gekregen. Ze beschouwt dat als een waardering voor de strijd die haar vader heeft geleverd voor de werkende klasse. 

Voorzitter van de Moederbond Errol Snijders, en Mario Merhai, CEO van Assuria N.V, zijn ervan overtuigd, dat met de nieuwe plek voor het standbeeld, de naam van deze vakbondsleider niet zal vervagen in de Surinaamse geschiedenis. 

Het standbeeld is vervaardigd door de gerenommeerde kunstenaar Erwin de Vries en is van hoogstaande kunstwaarde.  

error: Kopiëren mag niet!