RUSLAND
Shiveluch-vulkaan dreigt krachtige uitbarsting
DOOR JORDI BOU

22 november 2022 – Vulkanische activiteit neemt toe in het verre oosten van Rusland, waarbij de Shiveluch-vulkaan zich mogelijk opmaakt voor zijn eerste krachtige uitbarsting in 15 jaar.

Zes vulkanen op het verre oostelijke Russische schiereiland Kamchatka vertonen momenteel tekenen van verhoogde activiteit, waaronder de Shiveluch en de hoogste actieve vulkaan van Eurazië, Klyuchevskaya Sopka, die afgelopen donderdag begon uit te barsten.

Kamchatka is de thuisbasis van 29 actieve vulkanen, die deel uitmaken van een uitgestrekte gordel van de aarde die bekend staat als de “Ring of Fire”, die de Stille Oceaan omcirkelt en vatbaar is voor uitbarstingen en frequente aardbevingen.

Grote uitbarstingen op het schiereiland kunnen glas, steen en as de lucht in spuwen, wat een risico vormt voor het internationale luchtverkeer.

error: Kopiëren mag niet!