Minister Ramdin brengt gezondheidszorg Caricom-regio onder aandacht G20

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft, aldus de Communicatie Dienst Suriname in een zondag 20 november uitgebracht persbericht, wereldleiders de problemen in de gezondheidszorg in de Caricom-regio voorgehouden tijdens de G20-top op 15 en 16 november op Bali, Indonesië. 

De bewindsman, die Caricom-voorzitter president Chandrikapersad Santokhi vertegenwoordigde, hield twee interventies, waaronder de gezondheidsstructuur in de wereld. Hij gaf aan namens de Caribische gemeenschap volledig te staan achter de oproep van de G20 met betrekking tot de Covid-pandemie, dat lessen moeten worden getrokken uit de pijnlijke ervaringen. Volgens minister Ramdin heeft de recente pandemie de noodzaak van multilaterale oplossingen in tijden van een wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied, versterkt. Hij voegde eraan toe dat eerder hiv-aids en de epidemie van niet-overdraagbare ziekten deze noodzaak benadrukten. “Bovendien heeft de Covid-pandemie duidelijk aangetoond dat we ons beter moeten voorbereiden op dergelijke gebeurtenissen.”

De BIBIS-minister zegt dat kleine en kwetsbare economieën, waaronder die in het Caribisch gebied, enorm hebben geleden. “Onze economieën hebben het nog steeds moeilijk, omdat het herstel trager verloopt dan voorzien. Dat stelt extra uitdagingen voor de budgettering van de gezondheidssector.”

De bewindsman somde de volgende uitdagingen op: herstructurering van de wereldwijde gezondheidsarchitectuur, met specifieke aandacht voor het aanpakken van kwesties zoals regionale productie-eenheden; ongelijke toegang tot vaccins; ongecoördineerde rekrutering van personeel uit ontwikkelingslanden; overdracht en ontwikkeling van technologie en toegang tot financiering voor het versterken van de veerkracht van het gezondheidszorgsysteem.

Minister Ramdin gaf aan, dat het Caribisch gebied de wereld geleid heeft in de eliminatie van kinderziekten die te voorkomen zijn door vaccinatie. Echter is in de afgelopen jaren de traditioneel hoge vaccinatiegraad in het Caribisch gebied afgenomen en verder verergerd door de Covid-pandemie. Hij deelde mee dat de Caricom-ministers van volksgezondheid in oktober 2021 unaniem de aanbeveling onderschreven om personeel in de gezondheidszorg te versterken, om te reageren op Covid-19 en andere opkomende pandemieën. Hiervoor moeten acties worden ondernomen om aanbod, capaciteit, training, onderzoek en ontwikkeling op het gebied van gezondheidszorg te verbeteren. “Deze acties moeten echter worden aangevuld met een dergelijke wereldwijde architectuur om de toegang tot veilige en betaalbare levensreddende vaccins en medicijnen te vergemakkelijken, en gespecialiseerde training voor het gezondheidspersoneel.”

  • In het bericht van de Communicatie Dienst Suriname wordt gesproken over deelname van minister Ramdin aan “twee interventies”. Maar, met geen woord wordt verder uiteengezet waar die interventies uit bestonden en op welke wijze en met wie die hebben plaatsgevonden op Bali. Heeft de bewindsman werkelijk met alle leiders van de G20-top over gezondheidszorg gesproken, of ‘slechts’ met bepaalde functionarissen uit de G20-landen? Het relaas in het persbericht over Covid-19 is alom bekend, ook binnen de landen van de G20.
  • De vraag is nu wat die twee zogenoemde ‘interventies’ praktisch hebben opgeleverd voor de Caricom-landen en dus ook voor Suriname. De heer Ramdin is geen minister van Volksgezondheid en zal dus niet op een inhoudelijk deskundige wijze zijn verhaal, zijn betoog over de gezondheidszorg binnen Caricom, hebben kunnen afsteken. 
error: Kopiëren mag niet!