560 personen geholpen tijdens Operatie Gran Mati

Tijdens de Operatie ‘Gran Mati’ in Apoera – een civiel-militaire operatie van het Nationaal Leger (NL) – zijn in totaal 560 personen behandeld. 230 daarvan hadden een tandheelkundige behandeling nodig. Hoewel het hier voornamelijk ging om het vullen en uittrekken van kiezen, hebben personen ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid voor een normale gebitscontrole. Er zijn ook gratis poetslessen gegeven, aldus het ministerie van Defensie woensdag 5 oktober in een summier persbericht.

Voor de tandheelkundige zorg waren drie Surinaamse tandartsen, één Nederlandse tandarts en drie tandartsassistenten aanwezig. Tijdens de operatie, die van 26 tot en met 29 september te OS Apoera is gehouden, werd het duidelijk dat er een grote vraag is naar tandheelkundige zorg. 

Bij de basisgezondheidszorg zijn 151 personen voor verschillende aandoeningen behandeld, waaronder maagzuur, chronische lichaamspijnen, hoge bloeddruk en suikerziekte. Bij de oogheelkundige zorg zijn 149 personen geholpen. 

Vanuit het Amerikaanse Southern Command (USSouthcom) zijn medicijnen, producten voor de tandheelkundige zorg en 470 complete schoolpakketten gedoneerd.

Met ‘Gran Mati’, Grote Vriend, komt het leger dichter bij het volk om te steunen en aan te pakken waar nodig. Hiermee wordt getracht een stukje ontwikkeling te brengen in het gebied.

error: Kopiëren mag niet!