Burger 60% armer dankzij IMF programma

Sinds de regering samen is gaan werken met het IMF (Internationaal Monetair Fonds) is het Surinaamse volk 60% armer geworden. Onder druk van het IMF en haar adviseurs inzake financiële aangelegenheden heeft deze regering ervoor gezorgd, dat de werkende klasse armer is geworden door een devaluatie. Kosten van grondstoffen hebben allemaal min of meer een vaste prijs en een vaste afzetmarkt voor zover ze die kunnen vinden. Hiervan is bekend, dat over de hele wereld dat in handen is van de super elite. De dupe hiervan zijn de werknemers, omdat ze niet uitkomen met hun geld. 

President Chandrikapersad Santokhi die zelf in dit arrangement is getreden met het IMF op basis van zijn herstelplan, blijkt niet in staat dit programma uit te voeren. Ze hebben het zelfs geen IMF plan genoemd maar een eigen Surinaams plan. Hetzelfde heeft ex-minister Hoefdraad ook gezegd toen hij een akkoord sloot met het IMF. Iedereen weet dat als het niet jouw geld is, jij niet bepaald. Het geld van het IMF is niet van Suriname. Het model en idee heeft veel weg van een nog slechtere copy paste van de regering Bouterse. Dit programma levert alleen meer financiële schade op aan de burgers. Het is al niet meer te dragen, maar toch komen er steeds meer maatregelen en of worden meer verhogingen doorgevoerd. Met het oog hierop heeft de president gezegd, dat hij het IMF gaat vragen om een heronderhandeling gezien de gewijzigde omstandigheden in de wereld. 

We zien tevens dat de president reeds twee weken uitlandig is en dat een regeringsleider zolang uitlandig is, waarbij er veel interne problemen zijn, dat komt alleen voor in Derde Wereld-landen.

De president hoefde overigens niet zelf te gaan naar het IMF om zijn wensen tot uitdrukking te brengen, daarvoor heeft hij een onderhandelingsteam. Die heeft mandaat. Ook kon hij de representative binnen het IMF dat laten doen. Vervolgens heeft hij ook een bezoek gebracht aan de IDB, wat hij ook niet hoefde te doen. Dit was meer een beleefdheidsbezoek, want de IDB-man was recent ook in Suriname. Tenslotte is hij geweest naar de organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) wat ook een beleefdheidsbezoek was, waar hij als lidland zoals alle ander lid landen protocollair gewoon correct is ontvangen. Het was niet noodzakelijk of urgent naar deze drie locaties te gaan.

Waar de president wel naar toe moest was de Algemene Vergadering van VN om daar een toespraak te houden. We hebben wel begrip daarvoor, hoewel hij toch ook niet hoefde te gaan, maar de minister van Buitenlandse Zaken daarvoor kon afvaardigen. 

President Santokhi gaat de geschiedenis in als de meest reizende president binnen 1 jaar tijdsbestek. Het is nog nooit voorgekomen, dat bij 1 tot 1.5 jaar presidentschap een president het land zo vaak heeft verlaten. We kunnen ons niet herinneren of de president maanden achter elkaar wel in het land is gebleven, met uitzondering ten tijde van de Covid-pandemie toen niemand het land uit mocht. Toen haalde hij aan dat de Covid-maatregelen ervoor zorgden dat er bezuinigd kon worden op dienstreizen, omdat je alles virtueel kon doen. Na Covid haastte een ieder zich de koffers te pakken om diverse vergaderingen bij te wonen. Het leek er net op alsof de wereld niet gaat draaien als Suriname niet aanwezig is. Een land met een default status en op de 160e plaats van doing business van 192 landen. Er zou een staat opgemaakt moeten worden rond de resultaten van alle dienstreizen tot nu toe. Een land in default met alle slechte ratings, wordt altijd waargenomen door landen die geinteresseerd in je zijn en in de achterkamer ben je niets anders dan the laughing stock. Niemand neemt je serieus.

Het enige wat je hoort is dat de wereld open is gegaan voor Suriname. De wereld was nooit gesloten. Wat het was is, dat de vorige regering er een andere ideologie op na hield en andere vrienden had gekozen. Het opmerkelijke bij deze regering is, dat zij geen ideologie heeft. Ze slikt  gewoon alles wat de VS  en Nederland zeggen. Dat gebeurt als je zelfs niets weet. Ook de adviseurs moeten ze eens bekend maken, wie ze zijn en of ze wel serieus worden genomen. Dan kan iedereen hun eigen levensstaat van verdiensten zien. Ze hebben namelijk goede verdiensten en maakt het hun niet uit of het goed gaat met het volk of niet. Velen van hen wonen hoogstwaarschijnlijk ook niet in Suriname en de lokalen die zijn alleen op de betaalrol om geld te ontvangen en spelen geen echte rol van betekenis.

We hebben tenslotte een verkapte vorm van “misdaad” gezien waarbij de Centrale Bank van Suriname haar termijn deposito heeft ingevoerd. Vanaf het begin hebben mensen gezegd dat het een verkapte vorm van misdaad is om banken van gratis geld te voorzien. Ze hebben de banken voor meer dan duizend miljoen SRD aan rente gegeven die de banken in een korte tijdsbestek mochten beleggen tegen hoge rentes. De duizend miljoen SRD die de banken gratis hebben gehad is bijna gelijk aan US 48 miljoen in een tijdsbestek van een jaar. De president heeft toen zelf niet kunnen ingrijpen, terwijl hij wist dat dit niet kon. De banken hebben gratis geld gehad, maar we hebben nergens gezien dat de rente is gedaald en dat ze geld hebben uitgezet.

Het zou niet verwonderlijk zijn als ze met dat geld zelf naar de markt zijn gegaan en dollars hebben gekocht waardoor die koers omhoog is gegaan en verder omhoog gaat. Te bedenken, dat wij bij het IMF zitten voor een lening van US 600 miljoen dat wij in een tijdsbestek van drie jaar zullen krijgen en wij nu US$ 48 miljoen zweet geld van het volk gratis weggeven aan bankinstellingen via de Centrale Bank van Suriname. Wie zijn allemaal beter geworden van deze handeling. We hebben tot nu toe dus niet gezien dat de adviezen van de adviseurs van de president iets substantieels hebben opgeleverd voor het land. Alleen dat zij zichzelf comfortabel hebben gemaakt. 

De regering moet zich ervan bewust zijn, dat deze situatie niet meer te dragen is voor de bevolking. Los van dat feit, hebben ze alle MKB-bedrijven kapot geslagen die reeds door Covid kapot waren gegaan en nooit een wederopstanding konden krijgen, omdat dit teniet is gedaan door de devaluatie. 

Elke dag als wij wakker worden, vragen wij ons af wat voor druk gaan ze nog op ons zetten voor de dag…..?

Humbert J.

error: Kopiëren mag niet!