Leiding Surinaams Nationaal Leger misleidend bezig

In een misleidende publicatie in de media heeft de leiding van het Nationaal Leger geprobeerd de Vereniging Rechtspositie Militairen (VRM) in een kwaad daglicht te stellen. Door tegen beter weten in ons op te roepen niet opruiend bezig te zijn laat de leiding van het Nationaal Leger duidelijk blijken, dat men geen flauw benul heeft wat de taken van een vakbond zijn. Ministerie van Defensie, voor uw informatie: De militaire vakbond VRM is opgericht om overleg te voeren met de Minister van Defensie, de rechtspositie van de militairen te beschermen en inspraak binnen de defensieorganisatie te waarborgen. Waarom heeft u niet eerst contact met VRM opgenomen toen het u ter ore kwam dat er mogelijk iets mis was met de voeding van de militairen? Waarom moest u eerst naar de media stappen?

Het is overduidelijk dat wat u predikt om zaken bespreekbaar te maken en het dialoog met ons aan te willen gaan niet meent. Deze onverstandige actie om gelijk naar de media te stappen lijkt meer op damage controle om geen gezichtsverlies te lijden. Dat doet vermoeden dat u stiekem wel bekend bent met de (voeding) problemen in het Nationaal Leger van Suriname. Als de leiding van het Nationaal Leger c.q. het ministerie van Defensie echt begaan is met het lot van de Surinaamse militairen, had zij na identificatie van het probleem eerst bij de VRM geverifieerd wat er aan de hand is en als “betrokken” werkgever geprobeerd om samen naar een oplossing te zoeken. Maar kennelijk is naar de pers stappen en daarbij misleidende informatie verspreiden om de schande en schade te verhullen het eerste wat in u opkomt.

Het is geen publiek geheim dat het Surinaams leger een van de zwakste instituten van het land is en militairen dagelijks, alles wat zij nodig hebben om hun werk efficiënt te kunnen uitvoeren, moeten ontberen. Vaak moeten militairen zelf in eigen zak om de meest basale goederen en uitrusting te hebben om hun werk adequaat te kunnen uitvoeren. Dat Suriname een van de zwakste legers ter wereld heeft is al jaren internationaal bekend. De wereldwijd gerespecteerde militaire website GlobalFirepower.com heeft 3 jaren geleden het Surinaams leger tot een van de zwakste strijdkrachten ter wereld gerangschikt en daarmee ons land en het Surinaams Nationaal leger ernstig in verlegenheid gebracht.
Wij van de VRM willen met de oprichting van de vakbond hier significante verbetering in brengen en hebben absoluut geen boodschap aan verhalen over aanbestedingen die zullen worden gehouden en geld dat zal worden vrijgemaakt. Dat is namelijk ook misleidend bezig zijn, want het is namelijk uw plicht om als werkgever zaken aangaande de voeding, uitrusting en materieel voor het militair en burgerpersoneel in orde te maken en zeker geen gunst.

Wij als vakbond hebben dagelijks contact met de leden en krijgen vrijwel dagelijks klachten en fotomateriaal over de voeding, de gebrekkige uitrusting en materieel waarmee deze hardwerkende militairen dagelijks mee te maken hebben. Laten wij als verantwoordelijke instanties onze verantwoordelijkheid nemen om de positie van de militairen daadwerkelijk te verbeteren. Houdt u a.u.b. op om ons constant een worst voor te houden met mooie verhalen die we al jaren moeten aanhoren, maar in de praktijk niets van merken.
In tegenstelling tot wat het Ministerie van Defensie c.q. de leiding van het Nationaal Leger predikt qua inspraak, medezeggenschap, verificatie, dialoog voeren en zaken samen op te lossen, snijdt dus geen hout. Integendeel ervaren wij als vakbond tot nu toe alleen maar tegenwerking en vijandigheid. Men vindt het belangrijker om gelijk de confrontatie op te zoeken via de media en met misleidende informatie proberen gezichtsverlies te voorkomen. Dat is zeer betreurenswaardig, want zo worden de belangen van onze leden niet gediend en kunnen wij niet op een professionele manier samen met elkaar het dialoog aangaan om constructief de positie van onze mensen in het Surinaams Nationaal Leger betekenisvol te verbeteren.

Rodney Cairo
Voorzitter Vereniging Rechtspositie Militairen (VRM)

error: Kopiëren mag niet!