Landelijke gezondheid activiteiten in het kader van “Caribbean Wellness week”

In het afgelopen weekend zijn er tal van activiteiten geweest in het district Nickerie. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid geeft te kennen, dat het ging om verschillende activiteiten die landelijk worden gehouden in het kader van de “Caribbean Wellness week” die tussen 10 en 16 september 2022 herdacht wordt.

Diverse sportactiviteiten en lezingen

Vanwege het feit, dat de Surinaamse president momenteel voorzitter is van Caricom, is landelijk gevraagd aan de districtscommissarissen om in deze week zoveel als mogelijk activiteiten te ontplooien ter bewustwording van volksgezondheid. Zo vonden er vanaf de ochtend tot in de late middaguren door verschillende instanties georganiseerde activiteiten plaats, waaraan burgers deel konden nemen en waar men informatie kon verkrijgen over diverse gezondheidsonderwerpen.

De minister van Volksgezondheid was ter plekke en mocht ook deel uitmaken van het geheel. De verschillende sportactiviteiten werden gehouden rond de brasa en het Volksplein. Dit is de meest druk bezochte omgeving in Nieuw-Nickerie waar men met familie en vrienden gaat zitten om een hapje en een drankje te pakken. De standjes voor de mini beurs waren in de buurt van het Burger Informatie Centrum en het districtscommissariaat. De minister zei, dat hij zelf uitgenodigd was voor een workshop die gehouden zou worden in het kader van Wereld Suïcide Dag en andere gezondheidsaspecten.

Ook voetbalactiviteiten voor jeugdige jongens om sport bij jeugdigen te stimuleren zijn diezelfde ochtend van start gegaan met een toespraak van de minister. “Als je jong begint heb je later minder last van ziektes”, sprak de minister. Er waren ook bewegingsactiviteiten, zoals zumba.

Alle activiteiten werden gehouden in het kader van beweging. Nickerie is volgens minister Ramadhin in de spotlight geweest en daarom was hij ook van de partij. Hij voelde zich gelukkig om van een aantal activiteiten deel uit te maken.

Mungra medisch centrum en de ontwikkelingen

Vanwege het feit dat de minister persoonlijk in het district was, werden de vragen over het Mungra Medisch Centrum meteen aan hem gesteld. Het Mungra Medisch Centrum heeft het, aldus de minister, al een geruime tijd niet makkelijk gehad. Schaarste aan een aantal middelen, maar om oplossingen te brengen is een crisisteam in het leven geroepen. Het rapport dat door het crisisteam is uitgebracht is besproken met de president. Er komt een interim managementteam die de directeur gaat ondersteunen om alles te vergemakkelijken.  

Ook aan de organisatiestructuur wordt gewerkt om versneld zaken te monitoren en te herstellen. Ter plekke werd door de minister bevestigd, dat de op non-actief gestelde medisch directeur is ontslagen vanwege malversaties die hij heeft gepleegd. Dit is bekrachtigd bij een gesprek met de president. De minister geeft te kennen dat het dossier van de medisch directeur zelf bepaald op basis waarvan het besluit goedgekeurd is om de directeur te ontslaan. Wat de strafbare malversaties zijn kon de minister niet aanhalen, maar er waren volgens hem wel genoeg feiten die getoetst zijn geworden door de rechterlijke macht. “Conform goed bestuur moet iedereen die zich schuldig maakt aan strafbare feiten aangepakt worden”, aldus de bewindsman.

GW

error: Kopiëren mag niet!