LVV-minister Sewdien: “Ek voet na chal” in kwestie visvergunningen Guyanezen

Het standpunt van Suriname in de kwestie van visvergunningen aan Guyanese vissers blijft ongewijzigd en zal ongewijzigd blijven. “Ek voet na chal”, zegt minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De minister herhaalt het standpunt van  Suriname dat conform de Surinaamse wet- en regelgeving geen visvergunningen kunnen worden verleend aan Guyanese vissers. “Wij gaan geen illegaliteit legaliseren. Er is ook nimmer een toezegging gedaan over verlening van 150 SK-vergunningen aan Guyanese vissers. Als ze zeggen dat er een schriftelijke overeenkomst is, laat ze daarmee dan komen”, aldus minister Sewdien. 

De minister sprak woensdag bij de aanvang van de Raad van Ministers-vergadering. De Guyanese regering had dinsdag in een verklaring scherpe afkeuring uitgesproken over wat zij noemt “harassment” (intimidatie) van Guyanese vissers door de Surinaamse autoriteiten. Verder wordt de Surinaamse regering opgeroepen zich te houden aan haar “commitment” voor het verlenen van 150 visvergunningen aan Guyanese vissers. Donderdag deelde de Guyanese president Irfaan Ali “triomfantelijk” tegenover Guyanese media mee, dat van de Surinaamse zijde ondertussen contact is gemaakt met de Guyanese regering en dat er daarbij afgesproken is dat er binnen twee weken een top bespreking tussen beide landen zal plaatsvinden over deze kwestie.

De Guyanese president zei, dat zijn regering sterk staat in zijn standpunt. Ook gaf hij aan, dat Guyana binnen de Caricom opties heeft om de kwestie beslecht te krijgen, doch dat er vooralsnog geen gebruik daarvan gemaakt zal worden.

Nooit enige toezegging gedaan

Minister Sewdien benadrukt, dat noch door hem en noch door president Chandrikapersad Santokhi toezeggingen zijn gedaan over het verlenen van 150 SK-visvergunningen aan Guyanese vissers. De gesprekken zouden volgens de minister in eerste instantie gaan over visvergunningen aan kleine vissers op de Corantijnrivier, waar Suriname van oudsher niet al te moeilijk over doet.

Maar, gaandeweg de gesprekken “verlegde” men het onderwerp naar de zeekustvisserij vergunningen (SK-vergunningen). Eerst sprak men over 50 stuks vergunningen en steeds breidde men het uit naar meer. En nu beroept de Guyanese regering zich op afspraken die daarover zijn gemaakt.

Minister Sewdien, die zelf uit de visserijsector komt en niet alleen bekend is maar ook zelf heeft bijgedragen aan de opstelling van het visserij management plan van Suriname, zegt dat alleen uit dien hoofde hij nooit afspraken kan hebben gemaakt over het verstrekken aan vergunningen aan Guyanese vissers voor de kustvisserij. Suriname heeft decennia lang erover gedaan om op basis van een visserij management plan een beleid te voeren voor duurzame visserij. Handhaving en controle van wet- en regelgeving zijn belangrijke hoekstenen van het beleid. 

Onderdeel van het beleid gericht op duurzame exploitatie van Surinaamse visgronden is onder andere het besluit van LVV om de vangstdagen van vissersboten op zee te verkorten. Dit zijn allemaal inspanningen die Suriname zich getroost om de visstand op duurzaam niveau te houden.  

Hard optreden

De LVV-minister schetst de situatie waarbij Guyanese vissers op vergunningen van Surinamers op Surinaamse visgronden vissen en hun vangsten tegen alle vergunningsvoorwaarden in rechtstreeks naar Guyana brengen. Jaarlijks derft de visserijsector door deze illegale praktijken rond de US$ 50 miljoen aan inkomsten. “Als we hiertegen niet hard optreden zullen deze illegale praktijken niet stoppen”, zegt Sewdien. 

Suriname heeft recentelijk in Nickerie twee Guyanese vissersvaartuigen aangehouden die bezig waren in Surinaamse wateren te vissen met vervalste vergunningen. De Guyanese regering praat van “harassment” van Guyanese vissers door Surinaamse autoriteiten. “Mogen wij nu als soeverein land ook niet doen aan handhaving en controle van wet- en regelgeving?”, vroeg Sewdien zich af.  Minister Sewdien benadrukt dat zijn ministerie zich houdt aan het tot nog toe gevoerd visserijbeleid en dat daarin geen wijzigingen zal komen. Voor Suriname is het “ek voet na chal !”, aldus Sewdien. 

Noot van de redactie:

Het is toch je reinste vorm van brutaliteit dat de Guyanese regering nu in een officiële verklaring de Surinaamse regering en het Surinaams volk de les wil lezen hoe wij hier beleid moeten voeren. Nog verbazingwekkender is het feit, dat het ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen diplomatieke protestnota heeft gestuurd naar de Guyanese ambassade hier te lande. Het wordt langzamerhand tijd, dat de Guyanese regering aan hun verstand moet worden gebracht dat er geen SK-visvergunningen kunnen worden verstrekt aan Guyanese vissers. Zeker niet tegen de achtergrond van de duurzame visserij waar het beleid van LVV op is gericht, en zeker ook niet met onze ervaringen met Guyanese vissers die jarenlang hun visvangst in Surinaamse wateren tegen alle vergunningsvoorwaarden in rechtstreeks brengen naar Guyana. Men moet weten, dat het Surinaams volk tegen de uitgifte van visvergunningen aan Guyanese vissers is. De Surinaamse regering moet zich niet laten pamperen door de Guyanezen, mogelijk vanwege toekomstige samenwerking op het gebied van de olie-industrie. Bescherming van onze rijke visgronden tegen illegale visserij staat daar los van. Dat moet duidelijk zijn. Wij moeten ons niet laten intimideren door dreigementen van de Guyanese president Irfaan Ali over de mogelijke gang naar het Caribisch gerechtshof. Waarschuwingen van de kant van de oppositie in het parlement over het vraagstuk van soevereiniteit bij de voorgenomen bouw van de brug over de Corantijnrivier lijkt nu met dit dreigement bewaarheid te gaan worden. Indien zaken niet volgens internationaal recht goed geregeld worden, beroepen de Guyanezen zich straks ook nog op “afspraken” om soevereiniteit te claimen over de Corantijrivier. Regering, weest u op uw hoede. Het Surinaams volk is dat wel!   

SS

error: Kopiëren mag niet!