Provisorisch opgeworpen zandzakkendam Johanna Margaretha weggespoeld

De ongeveer een week of twee geleden opgeworpen zandzakkendam op de plek van de dambreuk achter plantage Johanna Margaretha in het district Commewijne is de afgelopen dagen volledig weggespoeld door het zeewater. Deze dagen is er sprake van springvloed waardoor het zeewater hoger staat dan normaal.

Ongeveer twee weken geleden hebben arbeiders van het ministerie van Regionale Ontwikkeling samen met enkele lokale bewoners handmatig een provisorische dam opgeworpen om het zoute zeewater tegen te houden.

De provisorische dam was bedoeld om de schade van de dambeuk die eerder in augustus zich heeft voorgedaan te beperken. Voor de lokale bewoners is het dichten van de dambreuk van groot belang. Achter de dam ligt namelijk een uitgestrekt natuurlijk zwampgebied waar men aan visvangst doet. Bewoners van plantage Johanna Margaretha zijn van deze economische activiteit afhankelijk voor hun levensonderhoud.

De instroom van overvloedig zout water kan grote gevolgen hebben voor de visstand in het zwampgebied. Vanwege de grote natuurlijke biodiversiteit in en rond het uitgestrekt zwampgebied, trekt de plantage ook veel toeristen aan. Het is niet duidelijk of het ministerie van Openbare Werken nog machines naar het gebied zal dirigeren om de dambreuk deugdelijk te herstellen.

Plantage “Margrita”, zoals het in de volksmond bekend staat, ligt aan de rechteroever van de Commewijnerivier. Het toeristisch oord Frederiksdorp ligt er op loopafstand van.

SS

error: Kopiëren mag niet!