Jaarlijkse Indië-Herdenking bij Indisch Monument in Den Haag

Bij het Indisch Monument aan de Teldersweg in Den Haag vindt maandagavond 15 augustus de jaarlijkse Indië-Herdenking plaats. Dat gebeurt voor het eerst in de avond. De herdenking wordt live uitgezonden op Omroep West, zo laat de zender weten.

Voor het eerst na twee Covid-19-jaren is er weer sprake van een volledige herdenking bij het monument aan de Scheveningse bosjes. Met de verplaatsing van de herdenking naar het begin van de avond hoopt de organisatie dat zoveel mogelijk mensen via de rechtstreekse tv-uitzending kunnen meekijken.

Bij het monument worden maandagavond alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Die oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde, werkt volgens de organisatie van de herdenking tot op de dag van vandaag inmiddels door bij 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie.

Hoofdspreker tijdens de herdenking maandagavond is de Haagse acteur Beau Schneider, zoon van acteur en regisseur Eric Schneider. Hij zal dan vertellen over zijn vader, die tijdens de oorlog in Japanse interneringskampen gevangen zat. 

Dit jaar is Rocky Tuhuteru, directeur van Stichting Pelita en samenwerkingspartner van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, een van de kransleggers. Dat doet hij dan ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers en als eerbetoon aan de oorlogsgeneratie.

  • Stichting Pelita is een Nederlandse welzijnsorganisatie die zich inzet voor mensen afkomstig uit Nederlands-Indië. Oorspronkelijk is de stichting opgezet voor hulpverlening aan getroffenen van de oorlog met Japan en van de Bersiapperiode. De stichting vervult een officiële functie bij het aanvragen van een uitkering bij de Pensioen- en Uitkeringsraad. De naam Pelita verwijst naar een olielampje dat in de donkere tropische nachten als lichtbaken diende langs onverlichte wegen.

De uitzending rondom de Indië-Herdenking begint om 19.00 uur Nederlandse tijd  en is te zien bij Omroep West. De herdenking bij het monument is vrij toegankelijk. De plechtigheid begint om 19.15 uur en wordt om 20.30 uur afgesloten met een defilé langs het monument.

error: Kopiëren mag niet!