Paul Somohardjo: “De staat moet zelf basisgoederen importeren”

De samenleving is in de afgelopen jaren hard getroffen door de Covid-19-maatregelen, die hun invloed hebben gehad op de prijzen van producten in de winkels. Zelfs de oorlog in Ukraine heeft negatieve gevolgen gehad helemaal in Suriname, met name voor wat betreft de brandstofprijs, wat ook weer heeft doorgewerkt naar de prijzen in de winkels. Dagelijks komen er klachten vanuit de samenleving dat prijzen in de winkels om te twee of drie dagen veranderen.

Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), heeft in een interview met Dagblad Suriname aangegeven dat zijn partij vanaf het prille begin heeft getracht de eerste levensbehoeften voor een ‘betere prijs’ te brengen naar de samenleving. Toen was er een eigen zogenoemde volkswinkel aan de Gemenelandsweg, waar de gemeenschap al terecht kon voor basisgoederen. De PL heeft alles in het werk gesteld om de burgers tegemoet te komen door de producten iets goedkoper te verkopen dan in de winkels.

De partijvoorzitter zegt reeds voorgesteld te hebben aan de regering om zelf over te gaan tot de import van de basisproducten en in alle districten zo een volkswinkel te vestigen.

“Suriname moet overgaan tot centrale import. Misschien  kunnen handelaren zelf ook via ons importeren. We hadden dit model overigens al in de jaren ’60. Alleen moet dit model goed uitgewerkt worden waardoor niemand ons kan belazeren. Producten kunnen in prijs plotseling niet omhoog gaan vanwege oorlog of andere zaken in de wereld. De regering is zelf ook bezig met een herstelplan, ik hoop dat zij dit model gaat overnemen”, zegt Somohardjo. 

NK

De partij heeft ook een model ontwikkeld voor de  ambtenaren waar zij op rekening inkopen kunnen doen. En eind van de maand kunnen terugbetalen via hun respectievelijke bank. “ We zijn reeds 5 maanden terug hiermee bezig en de verkopen verlopen goed”, aldus de PL voorzitter. 

error: Kopiëren mag niet!