Een interessante theorie

Ik heb vaker boze mensen gezien, maar deze man maakte me bang met zijn gedrag. Hij stond tegen een ander hardop te schelden en met zijn handen te zwaaien. Het schuim zat hem zelfs op de lippen. Eerst dacht ik dat hij boos was op die andere man. Maar langzamerhand begreep ik dat hij zijn gal over Bouterse stond te spugen tegen een ieder die het maar horen wilde.

“A man dies gevaarlijk, hij is machtsziek. Hij is niet aan het bewind en toch bepaalt hij de gang van zaken. Dat heeft hij altijd gedaan. Na de coup kwam er een nieuwe regering maar achter de schermen bepaalde hij. Er is nu een nieuwe regering maar hij heeft nog steeds zijn mannetjes op strategische plekken om invloed op de statuten te kunnen uitoefenen. Mathoera heeft schoon schip gemaakt bij de militairen en toch a fin wan fasie foe tja onrust met die zogenaamde vakbond. Hij weet dat de datum nadert voor zijn veroordeling dus wat doet meneer? Hij zet mensen aan tot onrust in de samenleving. Eerst gaan ze vervroegd de huizen langs en maken de mensen wijs dat deze regering de armoede heeft veroorzaakt en dat de NDP ze uit die armoede zal halen. Dan zien we een Bouva die zogenaamd fraude aan het licht brengt, dan din dong NDP blakkaman met hun protestactie. Joe ne`si no wan tra ras, soso blakkaman. Die zullen weer door Bouta zijn omgekocht. Dat alles om van tevoren commotie en onrust te zaaien in de samenleving zodat het vuur is aangewakkerd tegen de tijd dat de datum van 29 juli nadert. Hij heeft het tijdstip bewust gekozen. Waarom denk je dat men weigert om met de president in dialoog te gaan? Omdat hun doel niet is rust en oplossing maar om de samenleving op te zwepen zodat ze tegen de tijd van de uitspraak het kookpunt hebben bereikt. Het lukt hem elke keer weer om mensen te gebruiken voor zijn plannen en din don sma laten zich ook gebruiken!”

Op een gegeven moment kon ik zijn woede en machteloosheid niet langer aanzien, dus legde ik mijn hand op zijn schouder en zei: “Meneer kowroe joe atie, straks krijgt u een hartaanval en bent u verder van huis. Hij keek me aan alsof hij uit een trance ontwaakte en stopte tot mijn verbazing met schelden en liep toen weg. Een meter verder keerde hij zich om en vuurde nog een laatste zin op ons af: “Letten jullie op mijn woorden, a man dies o broko wi kondre, hij heeft geen geweten, na didibrie srefie”.

Zijn woorden lieten me maar niet los. Hetgeen hij had gezegd was een interessante theorie. Mijn verstand zei dat het slechts theorie was van een zeer boze, verbitterde en teleurgestelde man zonder keiharde bewijzen. Maar diep in mijn hart was de twijfel gezaaid. Het begon te malen in mijn hoofd. Kan de man gelijk hebben en is dit echt kwade opzet omdat de datum van de uitspraak nadert? Mijn God een mens kan toch niet zo gewetenloos zijn om bewust al dit kwaad te plannen, alleen maar om zijn eigen hachje te redden?  Maar dat heeft hij toch al een keer gedaan met de amnestiewet, fluisterde een innerlijk stemmetje? Als een kat in nood rare sprongen maakt, zal een mens in nood nog gekker handelen. Een volk kan toch niet zo dom en naïef zijn om zich zo te laten gebruiken? Ach het Surinaamse volk staat er om bekend erg omkoopbaar te zijn. Ze plegen verraad voor zelfs het kleinste geldbedrag.  It’s always been a mystery to me how people can respect themselves when they sow so much evil.                                                                    

En zo zat ik maar bij mezelf te redeneren, totdat ik besefte dat ik met al deze redeneringen, mezelf in een bepaalde richting duwde, namelijk de richting van kwaad denken over een ander. Zonder de keiharde bewijzen mag niemand kwaad denken of spreken over een ander.                                  

Daarom besloot ik mijn hoofd leeg te maken en gewoon af te wachten en alert te blijven om te zien of die theorie van die man klopt. Ik hoop met heel mijn hart dat hij het bij het verkeerde eind heeft. Mocht de theorie van de man kloppen dan zou het volk toch niets meer kunnen doen daar al dit kwaad al is geschied. Ze zouden er alleen van kunnen leren om zich in de toekomst niet meer te laten gebruiken. Mijn advies aan de regering is dan ook: “De man is fysiek weg, maar hij is toch overal aanwezig. Wees alert! Verwijder de restanten van de NDP uit alle instituten anders zal er nooit rust en vrede zijn in dit land.”

“The future of black people is not dependent upon how white people treat us, but upon how we treat ourselves and each other.”

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!