Verdachte van oorlogsmisdaden tijdens Binnenlandse Oorlog wordt in vrijheid gesteld door rechtbank Den Haag

Het is vrijdag 1 juli 8 maanden geleden, dat het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland een groot persbericht lanceerde over de aanhouding van een ex-militair van Surinaamse afkomst, in verband met oorlogsmisdaden die hij gepleegd zou hebben in de jaren ‘80 in Suriname tijdens de zogenoemde Binnenlandse Oorlog.

Het OM heeft oproepen in Nederland gedaan aan getuigen om zich te melden. Ook zond het OM een rechtshulpverzoek naar Suriname om daar onderzoek te kunnen doen.

Geen enkele belastende getuige

In de afgelopen periode is echter geen enkele belastende getuige naar voren gekomen, zo laat de advocaat van de verdachte, mr. Gerald Roethof, Dagblad Suriname weten. Op het rechtshulpverzoek richting Suriname is nog geen reactie gekomen.

Door het parlement te Suriname is in 1992 de zogenoemde Amnestiewet aangenomen, voor juist hetgeen er tijdens de Binnenlandse Oorlog zou hebben plaatsgevonden.

De vraag of de amnestieregeling niet aan de vervolging van deze ex-militair in de weg staat, is door de Nederlandse rechtbank ontkennend beantwoord. Ondanks die Amnestiewet meent zowel de rechtbank in Nederland als het Openbaar Ministerie in Nederland, dat de ex-militair gewoon door de Nederlandse justitie vervolgd mag worden. 

Oorlogsmisdaden Indonesië 

“Ik vond dit met name opmerkelijk, als gekeken wordt naar de wijze waarop het OM te Nederland omgaat met de vele militairen die te Indonesië oorlogsmisdaden gepleegd hebben. Daar kwamen immers in de jaren ‘50 bijkans 100.000 mensen om het leven. Het OM meent dat de militairen die daarbij betrokken zouden zijn, niet vervolgd zouden kunnen worden”, aldus mr. Roethof.

“Wat daarvan ook zij, vrijdag kwam de zaak van de ex-militair voor de derde keer pro forma op zitting.”

Verdachte wordt in vrijheid gesteld, met voorwaarden

De rechtbank in Den Haag heeft nu besloten dat hij vrijgelaten dient te worden. Het onderzoek in deze zaak is complex en zal nog erg lang duren, aldus de rechtbank. De persoonlijke omstandigheden van cliënt, die PTSS (Posttraumatische stressstoornis) heeft, worden door de rechtbank als zo zwaarwegend gezien dat hij, met een aantal voorwaarden, per maandag de gevangenis mag verlaten.

PK

error: Kopiëren mag niet!