Parmessar wil uitleg over MoU regering voor US$ 2 miljard lening

NDP-fractieleider Rabin Parmessar wil tekst en uitleg van president Chandrikapersad Santokhi over documenten die hij in bezit heeft waaruit blijkt, dat de regering in januari vorig jaar een Memorandum of Understanding (MoU)  heeft getekend met het Italiaans bedrijf, MAEC 48 SRL voor een lening van US$ 2 miljard. Het zou gaan om een lening met een looptijd van 20 jaar, een aflossingsvrije periode van 5 jaar en een rente van een ½% per jaar. 

Een “Ready, Willing en Able” (RWA) verklaring van 7 januari 2021, getekend door minister Armand Achaibersing van Financiën bevestigt, dat de Surinaamse regering een staatsgarantie zal verstrekken voor een bedrag van US$ 4 miljard ten behoeve van de lening. Volgens de MoU zou het leningsbedrag gestort worden op een bankrekening in New York ten name van Surfin N.V.

Rabin Parmessar sneed deze kwestie afgelopen vrijdag aan in de Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de nieuwe Centrale Bankwet. Hij overhandigde de documenten aan Assembleevoorzitter Marinus Bee ter bestudering en voor een onafhankelijk onderzoek. Hij merkte daarbij op, dat nog andere mogelijk relevante documenten die met deze zaak te maken hebben door de regering naar het parlement worden gestuurd.

De MoU is ondertekend op 10 januari 2021. Het is namens het Kabinet van de President getekend door Financiën-minister Armand Achaibersing en Buitenlandse Zaken-minister Albert Ramdin plaatste er zijn handtekening eronder als getuige. Namens het Italiaans bedrijf MAEL 87 SRL tekende Angelo Montanari, met als getuige Lucia Carlesi (https://maec87.com/).

Uit de documenten blijkt dat er sprake zou zijn van een ondertekeningsbonus van US$ 120 miljoen. Parmessar wilde weten aan wie dit bedrag uitbetaald zou worden. Hij wilde voorts weten of er een due diligence onderzoek naar het Italiaans bedrijf is verricht. De parlementariër vroeg zich ook af of de Raad van Ministers of de Regeringsraad goedkeuring hebben verleend voor de ondertekening van de MoU en de RWA-verklaring.

De NDP-fractieleider vindt het ook vreemd, dat het bankrekeningnummer in New York ten name van Surfin N.V is opgegeven als begunstigde van de lening. Voor zover hij weet bestaat Surfin. N.V niet, en gaat het dus hier om een privé bankrekening. Hij wil duidelijkheid van de regering in deze hele kwestie.

SS   

Dit vermeldt MAEL 87 SRL op haar website over haar onderneming:

“Maec87 srl collaborates with the bigger financial platform of the World for the planning and implementation of important development programs, the exploitation of building of building and mining resources in Africa and in states of Central and South America for the developing of their countries. With its technical and entrepreneurial   support   Maec 87 implement projects for the development projects for the agro-food supply chain and large-scale social housing for the Republics of many Africa’s States and their welcoming request from other states of Central and South America .   Many projects already approved by many Government are waiting the issue of the   Governments Guarantees that will allow, with the support of Maec87 to access the necessary financing.”

error: Kopiëren mag niet!