Suriname werkt aan raamwerk industrieel beleid binnen Caricom

Suriname is sinds maart dit jaar verantwoordelijk voor het portfolio Industrial Policy binnen het quasi kabinet van de Caricom. Het is aan Suriname om in samenwerking met andere lidstaten het raamwerk voor het industrieel beleid voor de regio te formuleren en te implementeren in deze post-Covid-periode. Het formuleren van een dergelijk raamwerk zal volgens president Chandrikapersad Santokhi tijd vereisen, waardoor er pragmatisch aan de slag moet worden gegaan. 

In dit kader heeft het staatshoofd donderdag 2 juni de presidentiële werkgroep “Caricom Industrial Policy Nationale Commissie Kabinet van de President” geïnstalleerd. 

Deze werkgroep zal mede gestalte moeten geven aan de Caricom Industrial Policy. Zo zullen volgens commissievoorzitter Daniel Lachman in de tweede week van juni al de contouren gezet worden voor het industrieel beleid. Daarbij zal men zich eerst vergewissen van de grootste uitdagingen voor de industriële ontwikkeling binnen het Caribisch gebied, zodat er concrete actieplannen voor het gewenste beleid gemaakt kunnen worden. 

Suriname is van 1 juli tot en met 31 december voorzitter van de Caricom. President Santokhi benadrukte dan ook, dat de werkgroep gedurende deze periode een belangrijke rol zal vervullen.

De installatie moet ook gezien worden tegen de achtergrond van de 43e Reguliere Caricom Staatshoofdenvergadering, waar Suriname begin juli de gastheer van is. “Het is van eminent belang dat Suriname sterk naar voren komt met dit specifiek onderwerp van Industrial Policy”, aldus president Santokhi doelende op de grootse regionale bijeenkomst. De commissie zal tijdens deze bijeenkomst in samenspraak met ambassadeur David Prendergast van het Caricom Secretariaat een discussiestuk Industrial Policy presenteren. Industrieel beleid moet volgens het Surinaamse staatshoofd gezien worden als één van de belangrijkste instrumenten voor duurzame industrie, wederopbouw na de Covid-pandemie, als veerkracht tegen klimaatverandering, waarde toevoeging en opwaartse sociaal-economische mobiliteit. 

Het formuleren en implementeren van het raamwerk voor het industrieel beleid zal ook tijd vereisen, reden waarom de werkgroep voor een onbepaalde periode is geïnstalleerd. Een van de eerste onderwerpen die binnen de context van de Caricom Single Market & Economy (CSME) bekeken moeten worden, zijn de producten die regionaal gebruikt en ingekocht kunnen worden. 

Voorzitter Lachman refereert hiernaar als “het identificeren van de low hanging fruits”. Dit zal resulteren in een effectievere ontwikkeling van het industrieel beleid. Naast voorzitter Lachman maken ook de heren R. Kalloe, D. Mungra, S. Ramsingh, W. Bilkerdijk en de dames R. Fräser en S. Ang deel uit van de commissie.

error: Kopiëren mag niet!