Verandering moet verbetering zijn

Na een zeer tumultueus verlopen algemene ledenvergadering (alv) bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB), die uiteindelijk op correcte wijze werd verdaagd, is bij de voortzetting toch het besluit door het bestuur genomen om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Dat getuigt van een goed gevoel voor democratie dat vereist is binnen het verenigingsleven. Men zit niet op de stoel primair voor zichzelf, maar om een stukje maatschappelijk belang te realiseren. Voetbal is een volkssport die waarschijnlijk het meest bedreven wordt door het volk. De sport wordt ook in andere landen met evenveel of meer enthousiasme bedreven. 

Er zijn regionale en een wereldbond (Fifa), van de landen wordt verwacht dat ze meedoen aan regionale- en de Fifa-wedstrijden. De bevolkingen van de landen, de belastingbetalers, verwachten dat hun land aan deze competities meedoet, als het kan op het hoogste niveau. Suriname is een land dat veel wereldtoppers kent uit haar gelederen. Soms zijn deze wereldtoppers zelfs geboren in Suriname. Het nationale team van Nederland heeft vanaf de migratie van Surinamers naar de voormalige kolonisator, regelmatig en continue voordeel gehad van deze voetballers. Een aantal van hen heeft een sterke binding met Suriname en ze zijn ook vaak in het land. Clarence Seedorf heeft zelfs een poging gewaagd om meer invloed te krijgen in de SVB, maar dat werd in Suriname niet geaccepteerd. 

Suriname zelf heeft bijna over de gehele koloniale periode en ook in de periode van onafhankelijkheid een laag voetbalniveau gehad. Dat komt onder andere, omdat niet de gehele bevolking over de volledige faciliteiten beschikt om op het hoogste niveau aan voetbal te doen. Slechts enkele bevolkingsgroepen doen echt mee op niveau, waardoor de pool van spelers waaruit geput moet worden in het kleine Suriname nog kleiner wordt. 

Suriname zit nu wel in de hoogste klasse van de Concacaf, de regionale bond van de Midden- en Noord-Amerikaanse en Caribische landen. 

Wij hebben ons in de afgelopen periode heel kritisch uitgelaten over het SVB-bestuur. Wij vinden dat wij kritisch moeten blijven, maar een aantal zaken is toch wel gebeurd onder het voorzitterschap van Krishnadath. De promotie van Suriname naar het hoogste niveau in Concacaf moet op het conto van Krishnadath worden geschreven, dat valt niet te ontkennen. Het betrekken van de diaspora spelers heeft lang op zich laten wachten. Maar het is onder Krishnadath dat deze spelers op grote schaal kunnen worden ingezet. Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel meer interesse is voor Natio in binnen- en buitenland. Nu zien we dat ook bij de Onder-20 jonge profspelers uit het profsysteem worden uitgenodigd om voor Natio U-20 te spelen. Ook bij de dames is onder dit bestuur de kwaliteitsimpuls gekomen, waardoor deze teams met grote teams goede wedstrijden kunnen spelen. Dat maakt Surinamers wel trots, al winnen we niet altijd. Ook komt voor zijn rekening het aantrekken van trainers die een hoger niveau hebben dan de trainers die Surinaamse teams trainen. Wat deze trainers extra hebben, zijn de interland- en clubwedstrijden die ze op hoog niveau in grote stadions hebben gespeeld met duizendkoppige menigtes. Wat onder Krishnadath niet moet worden vergeten is, dat het Essed Stadion is vernieuwd, er is een tribune aan de overkant gekomen met faciliteiten. De verlichting is gebracht naar internationale standaarden waardoor interlands in het Essed Stadion kunnen worden gespeeld, alhoewel spelen op echt gras internationaal toch de voorkeur geeft. Onder moeilijke omstandigheden is de competitie weer gestart. 

Het is de SVB in de afgelopen jaren niet gelukt om de profcompetitie op te zetten. Het niet kunnen opzetten van de profcompetitie in Suriname heeft te maken met het amateurisme dat de norm is gebleven in teams die zelfs heel veel geld (dollars) uitgeven.

Integriteit, accountability en de rule of law zijn een groot probleem bij de clubs. De bevolking is klein en het zal moeilijk zijn om stadions te vullen, maar een Inter-Guiana Prof League zou kunnen terugvallen op een groter publiek van dichtbij de 2 miljoen inwoners. Het bestuur van Krishnadath heeft consistent gebreken vertoond en er zijn daarom vermijdbare fouten en blunders gemaakt. Het bestuur verloor veel credits bij het ondankbaar en op onfatsoenlijke wijze ontslaan van Dean Gorré. Dat deed veel pijn met het publiek dat emotioneel verbonden was geraakt aan Natio. De druppel is geweest het op een luchthaven laten van tienermeisjes door mensen uit of namens het bestuur die een vaderfiguur hadden moeten zijn. 

Er zijn klachten over bestuursleden met name dat het onduidelijk is wat hun inbreng in het geheel is. Schijn van belangenverstrengeling heeft ook niet in het voordeel van het bestuur gewerkt. De SVB heeft lidbonden niet kunnen sturen, men geeft aan dat de lidbonden soevereine organisaties zijn. Daardoor is het landelijke voetbal in gevaar. Er is niet geïnvesteerd in jeugdvoetbal in alle districten. 

Het zou ons niet verbazen als straks een paar lidbonden verdwijnen. De SVB is er niet in geslaagd om een professionele Office erop na te houden met goed functionerende, communicerende en verantwoording afleggende directeuren. Bij bepaalde is het bestuur beschuldigd van family and friends.    

We krijgen zeer waarschijnlijk een nieuw bestuur. Dat bestuur moet niet bestaan uit mensen die niet weten, dat een vergadering kan worden verdaagd en die niet weten hoe ze een bestuur moeten afzetten. 

Lange nepwimpers, make-up en wave of een bachelor titel van AdeKUS alleen zijn niet voldoende om een bond te draaien. We zien mensen die het werk van de SVB onderschatten en denken dat ze het even beter zullen doen, maar echte serieuze kandidaten hebben we nog niet gezien. Het bestuur was niet perfect, men heeft de eigen ondergang zelf bewerkstelligd, maar er zijn stappen gezet. Die moeten niet gebagatelliseerd worden. We hopen dat serieuze mensen en geen mensen die met bundels geld strooien, meedoen aan de verkiezingen. We kijken uit naar de verwikkelingen bij de SVB.       

error: Kopiëren mag niet!