Minister Ramdin wil Surinaamse ambassade in Jeruzalem

“Bijna alle landen hebben ambassades in Tel Aviv”

Suriname is van plan een ambassade te openen in de stad Jeruzalem. Dit zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken maandag, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu News Agency. Yair Lapid schreef op Twitter: “Tijdens onze ontmoeting in Jeruzalem, heeft de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, me laten weten dat zijn land van plan is binnenkort een ambassade in Jeruzalem te openen.”

Suriname heeft nauwe historische banden met Israël. Daarnaast heeft Suriname Palestina erkend. De gebieden van Palestina, inclusief Jeruzalem, worden illegaal door Israël bezet gehouden.

Gevoelig voor vele Surinamers

De melding van een ambassade gaat ongetwijfeld voor onrust en polarisatie zorgen in Suriname. Suriname heeft een historische band met de staat Israël en vanaf de 16e eeuw hebben Joden zich gevestigd in Suriname. Maar daarnaast heeft Suriname een grote Islamitische gemeenschap voor wie de rechten van Palestijnen voorkeur genieten. In tegenstelling tot het voornemen van Suriname, staat de Nederlandse ambassade sinds 1980 in een van de buitenwijken van Tel Aviv. Suriname erkent Palestina, zoals bijna alle landen in de wereld. In navolging van andere landen in Zuid-Amerika heeft ook Suriname Palestina als onafhankelijke staat erkend. 

Toenmalig president Desi Bouterse had destijds aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas en aan de Verenigde Naties laten weten, dat Suriname zou overgaan tot erkenning van Palestina. Bouterse ging daarbij uit van de grenzen van 1967. Ook Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Ecuador, Peru en Uruguay erkennen Palestina als onafhankelijke staat. Onlangs deed buurland Guyana hetzelfde.

Conflict

Jeruzalem blijft het hart van het decennialange conflict in het Midden-Oosten, waarbij de Palestijnen erop staan ​​dat Oost-Jeruzalem, sinds 1967 illegaal door Israël bezet, als hoofdstad van een Palestijnse staat moet dienen. Israël heeft geprobeerd landen te overtuigen hun ambassades van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Alleen de Verenigde Staten, Kosovo, Guatemala en Honduras hebben gehoor gegeven aan de Israëlische oproepen om ambassades in Jeruzalem te openen, in strijd met het internationaal recht, waaronder de resoluties van de Verenigde Naties over de status van Jeruzalem. 

De meeste landen die diplomatieke betrekkingen met Israël hebben, weigeren echter nog steeds hun ambassades van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. 138 van de 193 landen die aangesloten zijn bij de VN erkennen Palestina. 

error: Kopiëren mag niet!