Special team van DNV waarschuwt voor cyberbedreigingen

Het Computer Security Incident Response Team (CSIRT) van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) heeft op 24 maart de status van cyberveiligheid in Suriname veranderd in alert code geel. Dit betekent dat Suriname in de kwetsbare zone komt wat betreft cyberveiligheid. Nu wordt gewerkt om de veiligheid van de infrastructuur in Suriname van cyberspace te verscherpen en te beschermen.

Recent is de website van Suriname Herald slachtoffer geworden van Distributed Denial-of-Service oftewel DDoS-aanvallen. Hierdoor lijkt het alsof te veel mensen de website tegelijk willen bezoeken of iets vragen aan een server waardoor hij trager wordt of crasht. Zo’n DDoS-aanval is te vergelijken met te veel auto’s op de weg waardoor het verkeer heel traag vooruitgaat. De lezers van Suriname Herald konden de site niet bezoeken vanwege de verstopping in het dataverkeer vanuit een golf aan buitenlandse IP-adressen. 

CSIRT-DNV is vorig week begonnen met een bewustwordingscampagne inzake cybercriminaliteit en cyberbeveiliging. De afdeling Cyberintelligence van het DNV had voorzien, dat Suriname kwetsbaar zou zijn voor aanvallen van cybercriminelen wereldwijd. Hackers proberen nu al testend systemen voor korte tijd neer te halen om te zien in welke landen de cyber-veiligheid het zwakst is, met de bedoeling om grootschalig systemen lam te leggen.

Men is begonnen met het updaten van specifieke Wifi-routers van het merk ASUS, die kwetsbaar zijn voor hackers. De voorzorg beperkt zich niet alleen tot het updaten van routers. Het plaatsen van de Secure Socket Layer (SSL) bij het creëren van websites wordt sterk aangeraden ter bescherming tegen inzage van persoonlijke gegevens door derden. 

Met de groeiende spanning in de wereld voorziet men een toename van cyberaanvallen. CSIRT-DNV biedt daarom de mogelijkheid om via hun website https://csirt.sr/ melding te maken van cybercriminaliteit.

error: Kopiëren mag niet!