PAHO: “Een op de drie zwangere vrouwen geen toegang tot tijdige kritieke zorg in regio”

Een gebrek aan toegang tot tijdige zorg en verstoringen van de prenatale diensten zijn de oorzaak van een toename van de moedersterfte in de Pan-Amerikaanse regio tijdens de Covid-pandemie, waarbij een op de drie zwangere vrouwen geen toegang heeft tot tijdige kritieke zorg, aldus de directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), dr. Carissa F. Etienne.

Met meer dan 365.000 gevallen van Covid-19 bij zwangere vrouwen in de regio in de afgelopen twee jaar en meer dan 3.000 sterfgevallen, zei dr. Etienne woensdag in een persconferentie dat “dit een tragedie is, vooral nu we veilige en doeltreffende vaccins hebben”.

Uit een vooraf gepubliceerde PAHO-studie over moedersterfte in 8 landen blijkt, dat van de 447 zwangere vrouwen die tussen 1 maart 2020 en 29 november 2021 stierven, 90% al met levensbedreigende symptomen kampte toen zij in het ziekenhuis werden opgenomen. Bijna 77% beviel te vroeg en 60% werd geboren met een laag geboortegewicht – een probleem dat de gezondheid van een kind voor de rest van zijn leven kan beïnvloeden.

“We moeten prioriteit geven aan vrouwen om ervoor te zorgen dat zij worden beschermd tegen het ergste van de pandemie,” zei dr. Etienne. Zwangere vrouwen in het bijzonder behoren “tot de meest kwetsbare groepen voor Covid-19, als gevolg van veranderingen in hun immuunsysteem waardoor zij het risico lopen op ernstige ziekte”, voegde zij eraan toe, en zij drong er op aan dat de landen dringend de toegang tot vaccins te verbeteren, ervoor te zorgen dat de gezondheidsdiensten waarvan vrouwen afhankelijk zijn, blijven bestaan en de toegang tot gezinsplanningsdiensten te verbeteren.

Dit zijn “levensreddende diensten die nu meer dan ooit open moeten blijven”.

Hoewel de meeste landen in de regio Covid-19-vaccinatie aanbevelen voor zwangere vrouwen, is het gebruik ervan nog steeds erg laag. “Het is van cruciaal belang dat gezondheidswerkers met aanstaande moeders spreken over het belang van vaccinatie om hen en hun baby’s tegen dit virus te beschermen”, zei dr. Etienne. De PAHO-directrice riep ook op tot meer nadruk op programma’s die zich richten op vrouwen van etnische minderheden, zoals afro-afstammelingen, inheemse vrouwen en overige migranten, die “vaak een groter risico lopen door de overlapping van gender en sociale factoren”.

“In een regio vol ongelijkheid, zijn vrouwen opnieuw onevenredig zwaar getroffen”, zei ze. 

error: Kopiëren mag niet!