Minister Ramadhin: “Avondklok met ingang van maandag 21 februari opgeheven”

De al twee jaar van kracht zijnde avondklok wordt, vooralsnog, met ingang van maandag 21 februari opgeheven. Dat zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zondagmiddag in een speciale persconferentie. “Het was een belangrijke tool om bewegingen in de samenleving om het aantal Covid-besmettingen te minimaliseren. Maar, nu is gebleken, dat instandhouden van de avondklok geen additionele bijdrage oplevert voor ontwikkelingen in de vijfde Covid-golf”, sprak de bewindsman.

Terwijl kijkers en luisteraars van de persconferentie van de regering graag meteen geïnformeerd wilden worden over nieuwe maatregelen, zoals het afschaffen van de gewraakte avondklok, hield minister Ramadhin eerst een betoog over ontwikkelingen van Covid-19 sinds 2020 aan de hand van cijfers en statistieken, terwijl de luisteraars en kijkers niet zaten te wachten op dergelijke steriele informatie. Daarenboven was hetgeen minister Ramadhin zei grotendeels wel bekend bij velen in de samenleving. Media informeren en informeerden immers de samenleving dagelijks over het aantal Covid-besmettingen en de daaraan gerelateerde cijfers, zoals het aantal ziekenhuis- en ICU-opnames en het aantal aan het virus overleden patiënten.

Kleurencodes verzacht of vervallen

Ook deelde de Volksgezondheid-minister mee, dat de Covid-epidemie redelijk beheersbaar is geworden sinds de intrede van de milde Omicron-variant. Daarom kan nu de code paars in het kader van de uitzonderingstoestand worden opgeheven en plaatsmaken voor een code oranje.

De code zwart in ziekenhuizen is na overleg met ziekenhuizen ook vervallen, sprak Ramadhin.

Een andere belangrijke maatregel die wordt opgeheven is de situatie in het onderwijs. De bewindsman maakte bekend, terwijl dat al enkele dagen geleden was gedaan door het verantwoordelijke ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, dat ingaande maandag 21 februari het onderwijsproces weer wordt genormaliseerd.

Opheffen avondklok zoemde al enige dagen rond

Het zoemde al enkele dagen als een gerucht rond op social media-kanalen dat de gewraakte avondklok maagregel zou worden opgeheven, vooral nadat minister Ramadhin en president Chandrikapersad Santokhi al via diverse media hadden laten doorschemeren, dat de avondklok zou worden opgeheven. Dat leidde meteen tot allerlei speculaties en verkeerde interpretaties alsof de avondklok al was opgeheven.

Minister Ramadhin erkent impact maatregelen op welzijn en gezondheid burgers, “maar, ze waren noodzakelijk”

De afgelopen weken kwam er steeds meer kritiek op de gezondheidsautoriteiten vanwege die avondklok. Veel mensen in de samenleving verlangen weer naar vrijheid, ademruimte, ook en vooral in de avonduren, zonder steeds geconfronteerd te worden met een avondklok. 

Dat de Covid-maatregelen een grote impact hebben en hebben gehad op het welzijn en gezondheid van burgers werd tijdens de persconferentie erkend door minister Ramadhin. Tegelijkertijd zei hij wel er vlotjes achteraan, dat alle genomen maatregelen en de consequenties daarvan noodzakelijk waren juist ter bescherming van die burgers.

Al maanden is overigens bekend, dat er wereldwijd gerenommeerde wetenschappers, deskundigen en artsen zijn die stellen dat niet kan worden aangetoond wat het effect is van deze draconische maatregel op het aantal besmettingen. In veel landen werd daarom de avondklok opgeheven, maar niet in Suriname, dat wellicht een plaatsje verdient in het Guinness Book of World Records als het land waar een avondklok vanwege een medische pandemie twee jaren lang werd gehandhaafd.

Feestjes als argument om avondklok steeds maar te handhaven

Maar, het ministerie van Volksgezondheid en het Outbreak Management Team bleven maar constant vasthouden aan de avondklok, onafgebroken, sinds medio maart 2020. Als argument voor het steeds handhaven van die maatregel, beweerde Volksgezondheid, het voorkomen/tegengaan van (huis-)feesten en andersoortige party’s. Maar, die feesten vonden sowieso her en der plaats (bij allerlei gewone burgers, maar  ook bij overheidsinstanties en personen in bepaalde overheids- en politieke functies), vooral in de wetenschap dat er nauwelijks werd gehandhaafd. Een avondklok zou daarin geen verandering brengen.

Avondklok leidt tot meer schade dan het coronavirus…..

Ook zijn meer en meer in de wereld wetenschappelijke geluiden te horen, dat een avondklok-maatregel een te grote negatieve invloed heeft op het lichamelijk- en geestelijk welzijn van burgers. De avondklok zou zelfs de gezondheid van mensen meer bedreigen, dan welk coronavirus dan ook. Burgers smachten al vele maanden naar vrijheid en ruimte om weer adem te kunnen halen, om op familiebezoek te gaan zonder constant op de klok te hoeven kijken, om gezellig ergens wat te gaan eten en/of drinken, enzovoorts.

Daling ziekenhuisopnames

Het opheffen van de avondklok is dus ook het gevolg van een daling van het aantal ziekenhuis- en ICU-opnames van met Covid besmette personen richting een redelijk stabiele situatie. De druk op de gezondheidszorg lijkt door de huidige situatie ook te zijn afgenomen. Ook hier, in Suriname, is duidelijk, dat de Omicron-variant inderdaad, zoals vanaf dag een van de intrede van deze variant in de wereld al werd gesteld door wetenschappers, mild is en zorgt voor minder ziekenhuisopnames. Dat besef lijkt nu ook te zijn doorgedrongen bij het Surinaamse Outbreak Management Team en Volksgezondheid. Veel landen behandelen nu Covid als een ‘gewoon’ griepvirus en heffen alle maatregelen op. Ook zijn er landen die stoppen met het dagelijks bekendmaken van allerlei cijfers en statistieken rond het virus. Het zijn en blijven immers cijfers, niet meer dan dat. Het aantal speciaal belegde persconferenties van autoriteiten over Covid is ook wereldwijd aan het afnemen.

Het heeft er alle schijn van dat de wereld langzamerhand terugkeert naar het oude normaal, ook Suriname, maar dan onder de naam ‘het nieuwe normaal’….met nog wel enige tijd het van kracht zijn van de MoHanA-regels: mond- en neuskapje dragen, handen goed wassen en de 1.5 meter afstand in acht nemen.

PK

error: Kopiëren mag niet!