Keuring voertuigen middel om veiligheid in het verkeer te verhogen

Damaris Wijntuin, die werkzaam is bij het Ministerie van Justitie en Politie, heeft haar bachelor afstudeerscriptie ‘Het wettelijk kader van de algemene jaarlijkse keuring’ aangeboden aan minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, zo meldt de bewindsman zaterdagavond 19 februari op zijn Facebook-pagina.

Mevrouw Wijntuin is met deze scriptie afgestudeerd van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De verkeersveiligheid is een beleidsgebied van het ministerie, en tijdens haar onderzoek identificeerde ze bij het ministerie de Verkeerstechnische Dienst (VTD), die de keuring doet van geïmporteerde, en in beslag genomen voertuigen. Ze sprak ook met de Stichting Toezicht Keuring Motorrijtuigen (STKM) die belast is met het toezicht op de keuringsinstanties. Verder heeft ze haar in haar onderzoek met diverse particuliere keuringsinstanties gesproken.

Volgens de beschikbare data is onoplettendheid nog steeds de grootste oorzaak van verkeersongevallen in Suriname. Echter waren de data over de impact van keuringen op het voorkomen van ongevallen niet inzichtelijk. Uiteindelijk is de vergelijking gemaakt met de Nederlandse realiteit, waar keuring slechts een kleine impact heeft op het voorkomen van verkeersongevallen.

Wijntuin verwacht echter dat dit in de Surinaamse realiteit anders is. In Suriname vindt er vanwege de slechte staat van vele wegen meer slijtage plaats aan het onderstel, de banden en de reminrichting van auto’s. Ook worden in Suriname meer auto’s geïmporteerd, die relatief oudere bouwjaren hebben dan in Nederland. Hierdoor is het voor Suriname belangrijk om keuringen te gebruiken als een middel om de veiligheid in het verkeer te verhogen.

Mevrouw Wijntuin kon verder ook opmaken, dat veel bestuurders niet voldoende geïnformeerd zijn over de betekenis van hun keuringsresultaten. Zij weten vaak niet waarop te letten, om een auto ook na een positief keuringsresultaat in een veilige staat te houden. Ze noemde het controleren van het bandenprofiel als een specifiek issue waarop er nog niet voldoende gelet wordt.

error: Kopiëren mag niet!