Tomas Chlumecky: “Toekomst SLM zeer twijfelachtig”

“ICAO en FAA moeten huidige operatie onderzoeken”

De Canadese luchtvaartexpert Tomas Chlumecky volgt de gang van zaken rond de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, SLM, op de voet en publiceert er met regelmaat over. Ook nu. Hij heeft een zeer kritisch bericht gepubliceerd en stelt dat, wat eens de trots was van Suriname, feitelijk in staat van faillissement verkeert en een soort ‘paria’ is geworden binnen de internationale luchtvaartwereld.

De SLM heeft een aanbesteding uitgeschreven voor General Cargo Service Agent, die op 2 maart 2022 zal plaatsvinden. “Het zou me verbazen als iemand erop springt, de luchtvaartmaatschappij heeft gèèn eigen vliegtuig en volgens de normale ICAO-regels is het gèèn luchtvaartmaatschappij, aangezien haar AOC (Operating Certificate) na 60 dagen van geen activiteit, had moeten worden opgeschort”, aldus de Canadees. De ICAO, International Civil Aviation Organization, is in 1947 opgericht. Het is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die als doel heeft de principes en standaarden voor de internationale luchtvaart op te stellen ter verbetering van het luchtverkeer. Het hoofdkwartier is gevestigd in Montreal, Canada.

“Ze moeten klaar zijn voor ineenstorting SLM in 2022”

Volgens Chlumecky is het “een puinhoop” bij de SLM, maar hij is wel positief over de Cargo-tak, die in het IATA-prestatierapport (International Air Transport Association) van 2019 zeldzame lof kreeg, “een van de weinige dingen die bij SLM werken, in 2019/2020 was de omzet $ 5,76 miljoen dollar aan vracht van passagiersvliegtuigen en 5,36 miljoen dollar aan inkomsten over alle vrachtvluchten, die samen goed waren voor $ 11,1 miljoen aan inkomsten of 12% van de totale jaarlijkse omzet van SLM van $ 92,2 miljoen”.

Suriname heeft, aldus de luchtvaartexpert, “weinig buitenlandse investeerders, niemand staat in de rij om in het land te investeren, de reputatie is niet goed, ik vermoed dat er ter plaatse iemand zal inschrijven voor het General Cargo Sales Agency, maar ze moeten klaar zijn voor de ineenstorting van Surinam Airways in 2022” .

“De slechtste luchtvaartmaatschappij in de wereld in 2021”

De Canadees stelt, dat 2021 feitelijk al het jaar was waarin de SLM instortte, de “slechtste luchtvaartmaatschappij” ter wereld voor 2021. “Niet vanwege Covid, het was jarenlang een financiële ramp – vandaar de schuld van $ 80- $ 103 miljoen -, Covid was de druppel die de emmer deed overlopen en zijn toekomst is zeer twijfelachtig. Faillissement en liquidatie is een reëel scenario, van de eens zo trotse luchtvaartmaatschappij, die zelden boven de 3 vliegtuigen kwam, gewoon slecht leiderschap, visie en onvermogen om te veranderen in wereldwijde veranderingen”, stelt Chlumecky scherp.

Hij stelt ook, dat de SLM – gelet op de gang van zaken rond geleasde toestellen – “gèèn kredietwaardige of betrouwbare luchtvaartmaatschappij” is “en niemand staat in de rij om nog een vliegtuig aan de SLM te leasen. Het is een hoog risico.”

“Technisch gezien is de SLM geen luchtvaartmaatschappij meer”

“Elke AOC-aanvrager moet een vliegtuig hebben om een AOC te krijgen, dus als je je enige vliegtuig verliest – de SLM verloor er 3 in 2021-, ben je technisch gezien geen luchtvaartmaatschappij meer. Het is weer tijd voor de ICAO en FAA (Federal Aviation Administration) om te controleren wat er in godsnaam aan de hand is in Suriname, ik heb belachelijke verhalen gehoord dat ze tot voor kort de B777-200ER op PZ-registratie hadden, maar registratie is niet het criterium, de werking ervan is belangrijk, en zij heeft dat vliegtuig 12 maanden geleden voortijdig en met een kapotte motor aan Boeing geretourneerd en het vliegtuig was niet in de overeengekomen staat voor teruggave. SLM beweert ten onrechte dat het werkt, maar dat is een leugen, ze opereren niets, de ACMI-contracten (Aircraft, Crew, Maintenance and Insurance) zijn met buitenlandse luchtvaartmaatschappijen met hun eigen piloten, cabinepersoneel en onderhoudspersoneel.”

De Canadese luchtvaartexpert stelt, dat wanneer de SLM geen eigen vliegtuig exploiteert, de maatschappij niet langer als een luchtvaartmaatschappij wordt beschouwd. “Een AOC is alleen actief wanneer een luchtvaartmaatschappij ten minste 1 vliegtuig exploiteert.

Ik denk dat ICAO en FAA de huidige operatie moeten onderzoeken, die naar mijn mening niet juist is, en dat de ACMI-operators niet zouden moeten opereren voor een luchtvaartmaatschappij die geen eigen vliegtuig heeft.”

“SLM opereert hoogstwaarschijnlijk niet legaal”

“Als, de hemel verhoede, er een ongeluk zou gebeuren, zouden de SLM en de regering van Suriname zeker geconfronteerd worden met massale rechtszaken, omdat de operatie niet correct is, hoogstwaarschijnlijk niet legaal volgens internationaal recht, aangezien de SLM geen toezicht heeft, haar piloten, cabinepersoneel en ingenieurs thuis bezig zijn niets te doen, omdat ze geen vliegtuigen hebben en SLM betaalt buitenlandse piloten  en cabinepersoneel om SLM-routes te onderhouden”, aldus Chlumecky.

PK

error: Kopiëren mag niet!