Braziliaan gaat onderzoek doen naar productie en verwerking koesoewe

Van 26 tot en met 29 januari heeft de Braziliaanse deskundige in koesoeweteelt, Victor Oliviera, een bezoek gebracht aan Suriname. Zijn bezoek houdt verband met de haalbaarheid van de studie die hij zal uitvoeren om na te gaan wat de slagingskansen zijn van de productie en verwerking van koesoewe (Bixa orellana) of annatto. Koesoewe beschikt over natuurlijke kleurstoffen, die gebruikt worden in de voedings- en cosmetica-industrie, waarnaar de vraag op de markt zeer groot is, zo bericht het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) donderdag 3 februari.

Aangezien exportdiversificatie een van de belangrijkste speerpunten van het regeringsbeleid is, wordt behalve naar hoofdgewassen als rijst en banaan ook gekeken naar andere potentiële producten zoals koesoewe. Dit gewas wordt momenteel niet op grote schaal, maar slechts als erfcultures geteeld.

Gezien de vergelijkbare klimatologische omstandigheden met Brazilië als grootste koesoeweproducent en de aanwezige productiefactoren zijn er perspectieven voor Suriname. Daarnaast is koesoewe een nieuw product dat de nodige ondersteuning kan bieden aan het versterken en uitbreiden van ondernemerschap, armoedebestrijding als ook inkomensgenerering en versterking van public private partnership.                                                                                                                                            

Oliviera heeft meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van productie en verwerking van koesoewe, alsook producten als cacao, verschillende specerijen en kruiden. Tijdens zijn werkbezoek heeft Oliviera diverse stakeholders, waaronder vertegenwoordigers van de FAI, CELOS en ADeKUS. gesproken over onderzoek, mechanisatie en teeltechnieken. Tevens heeft hij diverse veldbezoeken afgelegd, waarbij bodemtypen zijn bekeken op locaties als Jarikaba, Tijgerkreek, La Poule, Uitkijk, Phedra en Matta . 

Het ministerie zal naar aanleiding van dit werkbezoek het traject voortzetten met een haalbaarheidsstudie van koesoeweproductie. Dit, zal zij doen met een nationale aanpak en inzet van alle mogelijke beschikbare uitvoeringsbronnen.

Foto: Victor Oliveira (koesoewedeskundige), LVV-minister Parmanand Sewdien en Tinus Vernooij (potentiële investeerder).

error: Kopiëren mag niet!