SRD 481 miljoen TD’s toegewezen, rentepercentage daalt

Bij de woensdagse Termijn Deposito (TD) veilingen deze week is een totaal bedrag van SRD 481 miljoen toegewezen, SRD 19 miljoen minder dan wat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) beoogde. De hoogte van de toegewezen rentepercentages vetoont de afgelopen drie weken een dalende trend.

Was het gemiddelde toegewezen rente voor de 1 weekse TD’s de twee voorgaande wekelijkse veilingen nog respectievelijk 79,5% en 74,5%, is het deze week 67,1%.  Het toegewezen bedrag voor de 1 weekse TD is SRD 200 miljoen, zijnde het volledig bedrag welke de CBvS via de 1 weekse TD wilde “binden”. De belangstelling onder de algemene banken voor de 1 weekse TD was deze keer ook weer groot. Zij boden in totaal SRD 350 miljoen.

De belangstelling voor de 1 maandse TD’s  was SRD 19 miljoen minder dan wat de CBvS op de veiling plaatste, namelijk SRD 300 miljoen.  Ook hier zijn de toegewezen rentepercentages gedaald van 78,9% 2 weken geleden naar 77,3% vorige week, en deze week naar 73,8%.

Volgens calculaties van Dagblad Suriname zijn de gecommitteerde rentevergoedingen aan de banken ondertussen opgelopen naar SRD 288 miljoen. Vorige week was dit nog SRD 268 miljoen. 

De rentevergoedingen aan de algemene banken worden door de CBvS betaald. Deze zullen in de resultaten van de Bank toegevoegd worden bij de verliezen. Vervolgens zullen deze door middel van herkapitalisatie worden weggemaakt. Zo liet CBvS governor Maurice Roemer recentelijk weten in de media.

SS

error: Kopiëren mag niet!