Stanley Menzo verdient een warm onthaal

Vandaag wordt de nieuwe trainer van de nationale voetbalselectie voorgesteld aan het Surinaamse publiek door het bestuur van de SVB. Suriname speelt op 28 februari en 01 maart oefenwedstrijden tegen Barbados en Guyana. De spelers die in de buitenlandse competities spelen zullen naar verluidt op 23 januari in Suriname aankomen. Er doen geruchten de ronde dat 4 nieuwe spelers zijn benaderd die tijdens de oefenwedstrijden waarschijnlijk zullen meedoen. De selectie is onbekend, maar intussen is er enige voetbalactiviteit geweest in de nationale competitie.

Er zou een opwarmingscompetitie zijn gespeeld in aanloop naar het opstarten van de lokale competitie op het hoogste niveau. Er zijn dus enige nationale spelers die enigszins in de running zijn, maar de mate van fitheid en ritme valt te betwijfelen. En of die fitheid en ritme te vergelijken zijn met de spelers die in de buitenlandse competities spelen. Er is in het publieke debat enige deining over de tegenstanders die zijn uitgekozen, want die zijn niet van het niveau waarmee we ons willen meten. Maar het kan dat van Guyanese kant ook aan aantal buitenlandse spelers meedoen.

Gezegd wordt dat het voor een goede frisse start van een trainer en een nieuwe start van een nationale selectie nieuwe stijl die ook al niet heel lang aan de gang is, het goed is om voorzichtig te starten in plaats van te gaan voor een valse start.

Er circuleren al foto’s van Stanley Menzo op de social media waar hij zich laat fotograferen op de Surinaamse luchthaven tijdens zijn aankomst. Een ding is zeker, Menzo is een Srananman met een heel goed imago dat hij heel keurig in stand heeft gehouden en heeft opgebouwd. Hij heeft in goede en slechte tijden een hoog niveau aangehouden. Bovendien heeft hij zich tijdens zijn carrière, in goede, succesvolle, zeer moeilijke en slechte tijden, zich altijd in de eerste plaats geprofileerd als een echte professional. Veel heeft Menzo voor zichzelf gehouden, hij kon het aan en is daarvan niet opgebroken, veel voer voor een zeer interessante biografie. Er is voor de wijze waarop Menzo zich heeft geprofileerd, heel veel respect en erkenning voor hem zowel in Nederland en Suriname als elders.

We krijgen nu dus een trainer die op de Hollandse leest is geschoeid en dan mogen we wel van geluk spreken. We krijgen en trainer die alles van Suriname kent, omdat hij heel vaak hier is geweest, betrokken is geweest vanaf het begin in het versterken van het Surinaamse voetbal en het verbinden van de Surinaamse voetbalkrachten in de twee landen. Menzo is op 15 oktober 1963 in Suriname geboren en hij snuift Suriname steeds op als hij er is geweest. We denken dat Menzo heel goed kan aarden als Surinaamse trainer en veel beter op de hoogte is van de zwaktes in het Surinaamse voetbal en het bestuur. Met die realiteit moet een trainer kunnen omgaan en wel in die zin dat het voetbalbestuur in Suriname vanwege de afspraken met de trainer gedwongen wordt om het SVB-kantoor en het secretariaat te versterken, niet met secretaresses alleen, maar echte kader. Dat zijn mensen die ingewikkelde brieven en internationale administratieve processen met bijvoorbeeld Fifa in enkele talen kunnen starten, begeleiden en volbrengen.

Het publiek ziet uiteindelijk bij wedstrijden het werk van de spelers en de trainers, maar achter de schermen moet administratief en logistiek veel goed en op tijd moeten worden georganiseerd. Dat moet niet op het bord van de trainer en de assistent komen. Het administratieve met betrekking met licenties, toestemmingen en afspraken (met clubs en bonden) moet allemaal na afstemming met de trainer worden uitgevoerd door het SVB-kantoor. De trainer moet dan de mededeling krijgen dat zaken opgestart zijn, wat de vorderingen zijn en dat zaken zijn afgerond, zodat hij ook rustig kan slapen en zich alleen bezighoudt met het technische voetbalgedeelte.

De technische voetbaldirecteur in Suriname moet medegedeeld worden dat hij in geen enkel opzicht voetbaltechnisch de gelijke of de meerdere van Menzo zal kunnen zijn. Hij moet in Menzo geen concurrent zien en zaken niet opsparen. Alhoewel van een gelijk niveau geen sprake zal en kan zijn, moet er van beide kanten uit wel wederzijds respect zijn.

Menzo moet beseffen dat hij voor een bond werkt die nog behoorlijke grote achterstanden heeft. De vorige trainer Dean Gorre heeft een enorme bijdrage geleverd en een zekere standaard gezet. Daarvoor is het Surinaamse volk hem nog altijd dankbaar en dat zal zo blijven. Menzo moet met Gorre het een en ander hebben afgestemd want hij neemt iets over waar Gorre aan heeft gebouwd en het heeft zeker succes opgeleverd. De periode van Dean Gorre, hoe kort ook, kan zeker als vruchtbaar en succesvol worden bestempeld, omdat het onze ogen heeft geopend. We hebben grotere regionale voetballanden in de ogen aangekeken en goede respectabele partijen met ze gespeeld. Menzo heeft een behoorlijk fundament om daarop te bouwen. We wensen hem maar vooral de SVB veel succes en bovenal alle oprechtheid in de samenwerking. 

Op 7-jarige leeftijd vertrok Menzo met de familie naar Nederland in 1970, lang voor de onafhankelijkheid. Menzo begon zijn carrière bij Ajax en Haarlen in het seizoen 1983-1984. Menzo was bijna acht jaar lang eerste keeper van Ajax. Medio 1994 verhuisde Menzo naar PSV. Vervolgens speelde hij succesvol voor het Belgische K. Lierse SK waarmee hijkampioen van België werd. Hij maakte een uitstapje naar het Franse Girondins de Bordeaux. Na een half seizoen keerde Menzo weer terug naar Lier. Met deze club won hij de Belgische beker. In 1999 keerde hij terug bij Ajax, waar hij in 2000 zijn professionele carrière moest afsluiten vanwege een blessure. Menzo speelde in zijn carrière meer dan 350 wedstrijden op het hoogste niveau, voornamelijk voor Ajax. Hij kwam zes keer uit voor het Nederlands Elftal. Stanley Menzo was in 1989 een van de voetballers die met het Kleurrijk Elftal een toernooi in Suriname zouden spelen. Hij en Henny Meijer vlogen niet met de grote groep mee maar namen een eerdere vlucht; zo ontsnapten beiden aan de SLM-ramp.

Binnenkort zullen we ook kort ingaan op de trainerscarrière en het Surinaams voetbalontwikkelingswerk van Menzo.

error: Kopiëren mag niet!