Wat zal er nu gedaan moeten worden om het virus in te dammen?

Sinds vorige week is plotseling een forse stijging waar te nemen van het aantal personen die positief zijn getest op het Covid-19 virus. Op maandag 3 januari zijn 745 mensen positief getest uit een aantal van 1.697 uitgevoerde testen. Dit zou vermoedelijk het gevolg zijn van de illegale feesten in de afgelopen periode. De redactie van Dagblad Suriname vroeg enkele burgers wat er nu gedaan zal moeten worden om het virus in te dammen.

“Liever gooien ze alles maar weer open”

Romeo geeft aan dat hij de situatie al beu is. “De regering zet maatregelen, maar ze houden zich ook niet aan hun eigen maatregelen. Wanneer de burgers de maatregelen overtreden doen ze ook niets eraan. Dus liever gooien ze alles maar weer open. Niemand trad op toen men ging feesten en nu wil je mensen duperen die zich wel aan de regels hielden”, aldus de burger. 

“Soms denkt men dat we dom zijn”

Orfeo stelt, dat men niet alleen over feesten kan praten, omdat de mensen na de maand december vaak genoeg een griepje kunnen krijgen, door de rookontwikkeling van vuurwerk. “Ik denk niet dat eenieder die is gaan feesten Covid zal hebben opgelopen. Het kan zijn dat de mensen gewoon een griepje hebben, maar voor de zekerheid zijn gaan testen. En als ze gaan testen, worden ze als Covid-patiënten gezien, zo zie ik dat. Soms denkt men dat we dom zijn, maar als je nagaat zijn de grenzen van ons land nog steeds open, er komen nog steeds vluchten vanuit het buitenland. Men steekt gemakkelijk over van Frans-Guyana naar Suriname. Wat denkt de regering dat ze doen, als ze nu een totale lockdown aankondigen voor de zoveelste keer?” Volgens Orfeo bereiken ze dan helemaal niets, de kinderen raken achter met school en de mensen die werken gaan weer thuis moeten zitten. 

Imaibel geeft aan, dat de mensen die besmet zijn, waarschijnlijk nog veel andere mensen hebben besmet. “Als ik om me heen kijk, merk ik dat mensen zich binnen de eigen kringen, bijna tot nooit houden aan de Covid-regels. Een totale lockdown zal niet prettig zijn. Het heeft heel veel gevolgen, zoals financiële gevolgen en andere nare gevolgen zoals stress. Maar, om de cijfers terug te dringen is een totale lockdown geen gek idee, want als er niets wordt gedaan denk ik dat het erger zal worden.”

“Ze moeten echt strenger gaan zijn”

“Je gaat sowieso niets meer kunnen doen, want er is al mooi gefeest zonder daarmee rekening te houden”, zegt Diffaney. “Voor nu moeten ze echt strenger gaan zijn en de mensen een fikse boete laten betalen. Voor ons zelf moeten we weten dat we ons blijven houden aan de MoHanA-regels en dus liever thuis blijven en op straat gaan als dat echt moet. Om het virus in dammen denk ik aan een total lockdown of de avondklok weer terug brengen naar 18.00 uur en in het weekend weer een een totale lockdown.”

Wilgo is de mening toegedaan, dat de lockdown en andere maatregelen verscherpt moeten worden. “De controle en handhaving moeten verscherpt worden, desnoods met ondersteuning van de militairen. Personen waarvan men weet dat die feesten hebben georganiseerd, zoals Bordo, moeten alsnog gestraft worden”, zegt Wilgo.

Het is tot dusver niet bekend, welke maatregelen de regering dit keer zal invoeren om het virus in te dammen. De lockdowns hebben hun nut nimmer bewezen. Zoals de burgers aangeven zal een totale lockdown heel wat gevolgen hebben voor de samenleving. Orfeo die eerder genoemd werd, geeft aan dat men sowieso aan een andere oplossing zal moeten denken. 

SK

error: Kopiëren mag niet!