Weer opwaartse trend?

We gaan richting oudejaarsavond en het is opvallend dat het nieuws beheerst wordt door onder andere berovingen verspreid op verschillende plekken in het land. Ook aanrijdingen zijn niet van de lucht. Overal zijn er in het land van die ‘sluitingen’, zoals het bijvoorbeeld op boiti bekend is. Dan kruipt men massaal bezopen achter het stuur. De vrouwen vieren ook hun steeds nieuw verkregen terrein en verruiming van hun vrijheid van doen en laten. Tegenwoordig zuipen ze vooral in groepsverband even hard mee. En ze zijn blijk dat ze dat doen. Regelmatig belanden auto’s op de rijhelft van de verkeersdeelnemers uit de andere rijrichting. Of mensen rijden de houten stroompalen in tweeën. Dan merk je dat voor uren de stroomvoorziening is uitgevallen. Kerst wordt steeds meer uitbundig gevierd, heel vaak zonder dat de naam van Jezus maar 1 keer valt. Kerst wordt gevierd in Suriname door mensen die niet eens van Jezus hebben gehoord, maar ze zijn wel in het rood gestoken. Dat is het mooie van Suriname, maar het wordt minder mooi wanneer er aanrijdingen plaatsvinden. Dan heeft het plezier van de een geresulteerd in lijden van mensen en het halfwees worden van kinderen hun hele leven lang. Zo is er een bericht binnen gekomen van een aanrijding op ‘boiti’ langs een drukke verbindingsweg. Om drie uur in de ochtend belandt een auto met daarin een jongeman en een jongedame in de trens langs de weg. Daarbij wordt een vruchtdragende boom omver gereden. Wanneer mensen in de nabijheid, een deel nog in het rood vanuit een kerstvoering, zich naar de plaats toe snellen, komt de jongeman uit de auto en maakt zich uit de voeten. De zorg van de dame die nog in de auto zit, laat hij over aan de barmhartige Samaritanen op de plek. De dame wordt uit de auto gehaald, de politie wordt gebeld. Bij aankomst verklaard de jongedame dat niet de man maar zij de auto bestuurde. Toen omstanders de politie wezen op de onwaarheid, kregen ze een waarschuwing van d politie dat ze hun mond moesten houden. De dame zat achter het stuur en dat is het. Maar het mooie is de verklaring van omstanders dat toen men naar 115 belde om het ongeval door te geven, men een politieman aan de leen kreeg die niet uit zijn woorden kwam en onsamenhangend sprak…net iemand die dronken is. Er zijn dus mensen zonder rijbewijzen op straat, men drinkt en haalt lange rijen auto’s in, de politie grijpt niet in omdat men overal familie en kennissen ziet die in overtreding zijn. Zelfs zijn onze politieagenten ook niet mals. Ze komen porties halen op verboden feesten, zichtbaar voor mensen die verboden feesten aangeven. ‘Je doet aangifte omdat je jaloers bent dat je niet bent uitgenodigd’, dat zegt men je op 115 als je klaagt dat ondanks aangifte niet wordt opgetreden. Dus een tweede keer zal je niet durven om een verboden feest bij onze kameraden aan te melden. Inmiddels is wat was voorspeld, uitgekomen. De coronapret van lage besmettingen heeft niet lang geduurd. Het is net een 1-0 waarvan je niet lang geniet omdat de tegenstander binnen een minuut weer 1-1 zet. De regering had moeten weten dat het toestaan van (huis)feesten van 50 en het gedogen van geordende feesten tot 100 man, tot toestanden zou leiden, vooral in de decembermaand waar christenen en heidenen gelijk flink kerst vieren. En december is in bepaalde kringen ook een favoriete maand om trouwpartijen te houden met uitbundige grootschalige feesten. Het percentage besmettingen was maar enkele dagen beneden de 10%, en we lijken nu weer te zitten in een opwaartse trend. Regels worden in Suriname niet nageleefd. Er zijn gevallen waar personen uit Nederland vanuit de luchthaven, met jas en al, op feesten belanden en daar familie omhelzen. De medicus Asin had niet zomaar met stelligheid de voorspelling gedaan dat de 5de golf zal komen. De golf zal waarschijnlijk vastgesteld worden in januari. Beangstigend is wel de voorspelling dat de 5de golf erger zal zijn dan de 4de golf. Inmiddels waren er openlijk uitnodigingen geweest met feesten op geheime locaties die alleen in gesloten kring bekend zouden zijn. Bekende artiesten zouden onderdeel zijn van feesten waar veel mensen aanwezig zijn. Intussen is ook duidelijk dat de regering maatregelen zal aanscherpen. De lockdown zal weer aangescherpt worden en terug gebracht worden naar 9 uur. De vraag rijst of de politie in staat zal zijn om de regels na te leven en te controleren. En belangrijker nog: of de politie bereid zal zijn om de regels te controleren. Het controleren van de regels zal ook niet gemakkelijk gaan omdat een deel van de bevolking in een roes is en heel regelmatig in een lichte beschonken toestand. In elk geval is het wel pijnlijk om te constateren dat de vrijheid van de mens behoorlijk ingeperkt is door een virus waarop de mensheid geen grip kan krijgen. Veel mensen hebben hun buik al vol van het virus. Inmiddels zijn jaren voorbij en veel mensen hebben geen echte ononderbroken vakantie genoten. En de maatregelen dwingen mensen om op een manier te leven die asociaal is. Maar ook het negeren van de regels is asociaal. Daarom moet de regering de pogingen voortzetten om de vaccinatiedekking omhoog te brengen. Maar de indruk bestaat dat een betonnen plafond is bereikt.          

error: Kopiëren mag niet!