Premier Mia Mottley roept onverwachts verkiezingen uit op Barbados in januari 2022

De Barbadiaanse premier Mia Amor Mottley heeft onverwachts verkiezingen uitgeschreven voor 19 januari 2022. “Barbados is speciaal”, zei de premier op Tweede Kerstdag tijdens een toespraak. Na ongeveer 30 minuten te hebben gesproken, bracht de premier het nieuws over het politieke landschap. Ze zei dat de “Barbadiaanse Electoral and Boundaries Commission” zal werken om de logistiek te regelen en ervoor te zorgen dat burgers veilig naar de stembus kunnen gaan. Met het oog op Covid zei ze te hopen, dat de rijen kort zullen zijn en dat samenscholingen worden voorkomen.

Overstap naar republiek 

Deze verkiezing komt slechts drie jaar en acht maanden in de Barbados Labour Party-termijn, na het winnen van alle 30 zetels in mei 2018. “Ik moet ons verenigen rond een gemeenschappelijk doel, ons verenigen achter een enkele regering, ons verenigen achter een enkele leider en laten we ons verenigen om de bedreigingen voor onze veiligheid, onze ontwikkeling en onze welvaart te bestrijden”, zei Mottley.

Barbados is een eilandstaat in de Kleine Antillen, in het Caribisch gebied en het meest oostelijke van de Caribische eilanden. Het is 34 kilometer lang en tot 23 kilometer breed, met een oppervlakte van 432 km2. Op 30 november 1966 werd Barbados een onafhankelijke staat en een rijk van het Gemenebest met Elizabeth II als koningin van Barbados. In oktober 2021 werd Sandra Mason door het parlement gekozen om de eerste president van Barbados te worden. Op 30 november 2021 verving Mason koningin Elizabeth als staatshoofd, terwijl Barbados overstapte naar een republiek.

error: Kopiëren mag niet!