Openlijk oproep tot genocide moslims in India; Narinder Modi stil

“Dit is de reden waarom, net als in Myanmar, de politie hier, de politici hier, het leger en elke hindoe moeten de wapens oppakken, en we zullen deze reinheidsactie moeten uitvoeren.” Aan het eind van 2021, waar we veel nadenken over wereldvrede in verband met de geboorte van Jezus Christus, wordt dit gepredikt op een Dharam Sansad (religieuze bijeenkomst) in Haridwar, een heilige stad voor hindoes, van 17-20 december. Leden van de Hindu Mahasabha (Hindoepriesterraad lokaal) en de Bharitiya Janta Party van Narender Modi waren ter plekke aanwezig. Modi was extatisch blijk toen hij onze president zijn ‘chapath’ (eed) zag afnemen met oude Ved-teksten. Er is een oproep voor genocide tegen de moslims in India, net als het is geweest in Myanmar. De beelden zijn viraal gegaan, BBC, Deusche Welle, New York Times en Al-Jazeera hebben aandacht eraan besteed, zelfs voormalig tennisster Martina Navratilova heeft onthutst gereageerd, maar Modi is nog steeds stil. Aan het einde van 2021 zien we dat er op het gebied van de wereldvrede er veel bedreigingen zijn in de verschillende landen in de wereld. We hebben de Verenigde Naties hun 75ste geboortejaar zien herdenken en vieren. Maar we zien dat deze wereldorganisatie die opgericht ter handhaving en waarborging van de wereldvrede en de preventie van oorlogen steeds zwakker is geworden. Dat komt door de structuur van de VN Veiligheidsraad en de zware politieke verdeeldheid. Dat heeft te maken met de zware opkomst van China als wereldmacht en het oprukken van Rusland om alles te herstellen wat hij het uiteenvallen van de USSR, teloorging. We hebben nog grote humanitaire rampen waarvan een van de grootste in de moderne geschiedenis, namelijk de genocide en daarna de exodus van de Rohingiya uit Myanmar. Daarachter stonden de in saffraankleurige gewaden gehulde boeddhistische monniken en hun volgelingen en de militairen. Deze genocide werd verdedigd en doodgezwegen door VN-Nobel genomineerde Au Sang Su Kyi, die nu weer gevangen is genomen in het boeddhistisch land. De bijna 1 miljoen Rohingiya minderheid leeft nu in het grootste vluchtelingenkamp in de wereld in Bangladesh. Deze zaak is nog steeds niet opgelost. Waar we dachten dat de wereld geleerd heeft van deze wandaden tegen de menselijkheid, zien we dat je je al gauw kan vergissen. Modi en de BJP hebben een hindoe-nationalistische agenda versneld na het winnen van een ingrijpend mandaat voor een tweede termijn in 2019. Zijn regering heeft artikel 370 van de grondwet ingetrokken die een speciale autonome status verleende aan de enige staat met een moslimmeerderheid van India, Jammu en Kasjmir. Hij keurde een burgerschapswet goed die discrimineert op basis van religie. Hij heeft de eerste steen gelegd voor de bouw van een hindoetempel op een plek waar een 16de-eeuwse moskee werd afgebroken. Daarvoor werd hij gefeliciteerd door ten minste een vooranstaande DNA-lid van Suriname, liefst de ondervoorzitter van onze DNA. De hoogste rechtbank van het land droeg het eigendom van de site in 2019 over aan hindoes na tientallen jaren van bittere geschillen. Hindoes vormen ongeveer 80% van de bijna 1,4 miljard mensen in India, waarbij moslims de grootste minderheid van het land zijn, goed voor iets meer dan 14%. Activisten zeggen dat de frequentie van haatmisdrijven tegen moslims en andere minderheden is toegenomen sinds 2014, toen de BJP voor het eerst aan de macht kwam. Video’s van haatzaaiende uitlatingen of geweld tegen moslims gaan regelmatig viraal in India. Bendes rechtse hindoes hebben gebeden onderbroken met gezangen van “Jai Shri Ram!”. Dit is een strijdkreet geworden voor hindoe-nationalisten.

In het overvolle auditorium, waar recentelijk rechtse hindoe-monniken andere hindoes opriepen om zich te bewapenen en moslims te doden, waren invloedrijke religieuze leiders aanwezig die nauwe banden hadden met de regeringspartij van premier Narendra Modi, en zelfs enkele leden van de partij. Video’s van het evenement zijn deze week op grote schaal verspreid op sociale media in India. Toch heeft de heer Modi een kenmerkend stilzwijgen bewaard waarvan analisten zeggen dat het door zijn meest extreme aanhangers kan worden geïnterpreteerd als een stilzwijgend signaal van bescherming. Critici beweren dat daders zowel open als stilzwijgend, bescherming  krijgen van leiders van de regerende partij. Tijdens het evenement werd het Indiase leger, politici en hindoes gevraagd om te doen wat in Myanmar was gedaan – verwijzend naar het dodelijke geweld tegen Rohingya-moslims dat leidde tot hun uittocht. In een ervan is een journalist te zien die een eed aflegt aan een groep mensen om ‘te sterven en te doden’ om van India een hindoeïstische natie te maken. Daarbij werd de Hitlergroet uitgebracht. Ook werd verheerlijkd de daden van Godse, de hindoenationalist die Mahatma Gandhi vermoordde. Hindoetva (hindoeheid) is de overheersende vorm van hindoe-nationalisme in India. Als politieke ideologie werd Hindoetva in 1923 geintrodoceerd. Het wordt verdedigd door de hindoe-nationalistische vrijwilligersorganisatie Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), de Vishva Hindu Parishad (VHP), de Bharatiya Janata-partij (BJP) en andere organisaties, gezamenlijk de Sangh Parivar genoemd. De Hindoetva-beweging is beschreven als een variant van ‘rechts-extremisme’ en ‘bijna fascistisch in de klassieke zin’, volgens een concept van gehomogeniseerde meerderheid en culturele hegemonie. Sommige analisten betwisten het ‘fascistische’ label en suggereren dat Hindoetva een extreme vorm van ‘conservatisme’ of ‘etnisch absolutisme’ is. Hindoetva werd geïntegreerd in de Indiase politiek met de verkiezing van Narendra Modi tot premier in 2014. De wereldgemeenschap moet ervan waken dat nergens in de wereld een tweede Rohingiya-achtige humanitaire ramp zich voltrekt. En dan maakt het niet uit in welk land of door welke zogenaamde religieuze leiders de oproep wordt gedaan tot religieus geweld.

error: Kopiëren mag niet!