Chinese ambassadeur bezoekt minister Sewdien van LVV

De ambassadeur van China, Han Jing, heeft maandag een werkbezoek gebracht aan minister Parmanand Sewdien van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV). China en Suriname zijn 168 jaar terug, met de komst van de eerste immigranten uit China, bevriend geraakt. Sedert de onafhankelijkheid van Suriname onderhouden beide landen diplomatieke relaties. 

De beurzen waar Surinamers voor in aanmerking komen zijn een opkrikker voor de ontwikkeling van Suriname, aldus LVV. Het land biedt ook ondersteuning op andere gebieden. Zo komt er in februari 2022 een nieuwe zending landbouwmachines en werktuigen aan, gedoneerd door China. 

Te Tawajaripolder is 30 hectare grond gereserveerd voor het Suriname Agriculture Technical Cooperation Center (SATCC) waar een faciliteit zal worden opgezet voor agrarisch onderzoek, training en voorlichting. Dit project is een grant vanuit de Chinese overheid voor 10.5 miljoen Amerikaanse dollar.

Een derde project dat door de Chinese overheid samen met LVV gestart zal worden, is het stimuleren van de teelt van eetbare paddenstoelen. Hiervoor zullen ook faciliteiten en trainingen opgezet worden.

Suriname wenst de samenwerking op agrarisch gebied verder uit te breiden en uit te diepen. “We helpen waar wij kunnen”, aldus de slotwoorden van de ambassadeur. Met de komst van vijf experts uit China in december zal de uitvoering van de projecten gestalte krijgen.

error: Kopiëren mag niet!