Minister Amoksi installeert Commissie Toezicht Penitentiaire Inrichtingen

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) heeft afgelopen donderdag de Commissie Toezicht Penitentiaire Inrichtingen geïnstalleerd. De commissie wordt voortgezeten door Alida Johanns en heeft onder andere als taak de strafinrichtingen te inspecteren, zo bericht het ministerie zaterdagavond 13 november.

De commissie zal rapportage uitbrengen aan de minister van Justitie en Politie met betrekking tot de slaapgelegenheden van de bewoners in detentie, de recreatiemogelijkheden en de behandeling die zij krijgen. Daarnaast mag de commissie ook adviezen uitbrengen en aanbevelingen doen, vooral als het gaat om resocialisatie programma’s. De minister gaf aan, dat de taken van de commissie niet onderschat moeten worden. 

Voorzitster Alida Johanns zei, dat de leden zeer enthousiast zijn om de nieuwe uitdaging aan te gaan. De leden zijn zich ervan bewust, dat er heel wat extra uren gestopt zullen moeten worden in de uitvoering. Ze weten ook dat de noodzaak er is en beloven het werk daarom met alle liefde te doen. Er zal vooral gewerkt worden aan de jongeren in de strafinrichtingen, zodat daar minder jongeren in terecht komen. In de commissie heeft verder zitting een lid van het Openbaar Ministerie en een psycholoog. De commissie zal verder aangevuld worden met nog 3 functionarissen.

Van de minister heeft de commissie als eerste de opdracht gekregen om een werkplan in elkaar te zetten. Binnenkort zal de bewindsman samen met de commissie een bezoek brengen aan de diverse strafinrichtingen. Hij zal binnen niet al te lange termijn ook een ontmoeting hebben met de commissie, de leiding van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), het Korps Politie Suriname, het Bureau Mensenrechten en de Forensische Zorg. 

(Foto van links naar rechts: voorzitster van de commissie Toezicht Penitentiaire Inrichtingen Alida Johanns, de minister van Justitie en Politie Kenneth Amoksi en het lid Rachel Tjin Kon Kiem, psycholoog)

error: Kopiëren mag niet!