Geen betrokkenheid OM Suriname bij aanhouding in Amsterdam van verdachte (55) van oorlogsmisdrijven Binnenlandse Oorlog Suriname


Het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname laat Dagblad Suriname in een reactie weten, dat zij geen betrokkenheid heeft gehad bij de aanhouding in Amsterdam op 29 oktober van een 55-jarige man die wordt verdacht van het plegen van oorlogsmisdrijven tijdens de Binnenlandse Oorlog in Suriname. “Eveneens zijn bij ons de personalia van de verdachte niet bekend. Derhalve kunnen wij ook niet ingaan op de door u gestelde vragen”, aldus het OM Suriname.

Onderzoek van het Team Internationale Misdrijven in Nederland wijst erop dat de man, een Nederlander geboren in Suriname, in 1987 meerdere burgers heeft vermoord.

De verdachte heeft op diverse manieren aangegeven dat hij destijds lid was van de Infanterie van het Nationaal Leger van Suriname en dat hij in die periode bij de commando’s heeft gezeten. 

Hij heeft aan anderen verteld dat dat hij in juni 1987 meerdere mensen heeft gedood. Hiervan is ook aangifte gedaan. Naar aanleiding hiervan is het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart, zo werd onlangs door het Nederlandse OM bekendgemaakt.

Het doden van mensen die niet (meer) aan de gevechten deelnemen is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. Het Landelijk Parket van het OM Nederland onderzoekt deze zaak daarom als oorlogsmisdrijf, een internationaal misdrijf, en verdenkt de verdachte van overtreding van artikel 8 van de Wet Oorlogsstrafrecht.

Als verdachten de Nederlandse nationaliteit hebben of zich in Nederland bevinden kunnen zij hier vervolgd worden. 

Voor dit onderzoek zoekt de Nederlandse politie overigens nog meer informatie.  Het gaat met name om verklaringen over de zogeheten ‘zuiveringsacties’ in het Brokopondogebied, in de omgeving van Brownsweg in juni 1987. 

Informatie die hier van toepassing op is en die relevant kan zijn voor het onderzoek, kunt u delen met het Team Internationale Misdrijven van de Landelijke Recherche via [email protected]

PK

error: Kopiëren mag niet!