Consumentenkring vindt analyse prijzen basisgoederen misleidend

Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, vindt de analyse die professor Marten Schalkwijk heeft gemaakt van de stijging van prijzen van goederen van eerste levensbehoeften over de periode juni tot oktober misleidend. In zijn analyse komt Schalkwijk tot de conclusie, dat het niet juist is dat de prijzen van basisgoederen dagelijks flink stijgen.

Over genoemde periode stelt hij op basis van gepubliceerde prijslijsten van Dagblad Suriname vast dat de prijsstijgingen 5,5% zijn geweest, oftewel een maandgemiddelde van 1,4%. Het komt dus neer op, dat het allemaal wel meevalt.

Albert Alleyne vindt dat het geklaag vanuit de burgerij over prijzen in de winkels met de analyse van de heer Schalkwijk gebagatelliseerd wordt. Het geklaag van de consumenten moet niet academisch benaderd worden met analyses van cijfers en percentages. Klachten van de consumenten over prijzen dienen vanuit de werkelijkheid te worden benaderd en niet vanuit een bureau.

“En de werkelijkheid is, dat de koopkracht van de consument in vergelijking met het afgelopen jaar met meer dan 50 tot 60 procent achteruit is gegaan”, zegt de voorzitter van de Consumentenkring.

Volgens Alleyne moet de dagelijkse klaagzang van de consumenten in de juiste context benaderd te worden. De consument gaat dagelijks zwaar gebukt onder toegenomen lasten van het dagelijks leven, zonder dat zijn inkomen is gestegen. “Ze komt niet uit met de salaris”, aldus Albert Alleyne. 

SS

error: Kopiëren mag niet!