SRD 1.600 miljoen TD’s woensdag 20 oktober in de veiling, rente al op 19%

Een bedrag van in totaal SRD 1,6 miljard aan termijn deposito’s (TD) wordt vandaag, woensdag 20 oktober, bij de wekelijkse veilingen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geveild. De algemene banken kunnen bieden voor SRD 1.350 miljoen aan 1-weekse TD’s,  SRD 200 miljoen voor 1-maandelijkse TD’s en SRD 50 miljoen voor 3-maandse TD’s.

Vorige week woensdag, 13 oktober, had de CBvS ook een bedrag van SRD 1.600 miljoen aan TD’s met verschillende looptijden op de veiling gedaan. Door de algemene banken werd voor een totaalbedrag van SRD 970 miljoen aangeboden op TD’s van 1 week en 1 maand. Het volledig bedrag werd toegewezen. De toegewezen rente bedroeg 19 %. De rente is bij de afgelopen wekelijkse veilingen steeds gestegen. Bij de veiling van 22 september bedroeg de rente 15,9%. Bij de drie opvolgende veilingen steeg de rente respectievelijk naar 17,7%, 17,9% en vorige week naar 19%. De hoogte van de rente op kortlopende TD’s zijn zeer aantrekkelijk voor beleggers. Iemand die bijvoorbeeld SRD 1 miljoen belegd in 1-maandelijkse TD tegen een rente van 19%, heeft na een maand een rente verdiend van SRD 190.000. 

De veiling van kortlopende TD’s is bedoeld om de overliquiditeit aan SRD’s in het bankensysteem af te romen teneinde de inflatie neerwaarts te beïnvloeden. De kortlopende TD’s met zeer aantrekkelijke rente dienen als alternatief voor beleggers die normaliter hun geld in US$ omzetten, en zo de wisselkoers omhoog drukken.

SS

RECTIFICATIE 20 oktober

In het artikel hierboven is abusievelijk in een voorbeeld gesteld, dat bij een 19% rente van een termijn deposito van SRD 1 miljoen, de renteopbrengt per maand SRD 190.000 bedraagt. Dit is uiteraard niet correct. De renteopbrengst per maand moet zijn 1/12 van het genoemd bedrag zoals in het voorbeeld aangehaald. Verder zijn het de algemene banken die in de TD’s beleggen, en geen individuele spaarders.

error: Kopiëren mag niet!