PAHO: Vaccinatiegraad Latijns-Amerika en Caribisch gebied 39 procent – “Maar, op veel plaatsen veel lager”

De directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa F. Etienne, zei dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied weliswaar op schema liggen om de WHO-doelstelling van 40% Covid-19-vaccinatie voor het einde van het jaar te halen, maar dat zes landen nog de 20% van hun bevolking moeten halen. De directeur introduceerde ook drie mogelijke scenario’s voor de toekomst van de pandemie.

De PAHO-directrice benadrukte dat de totale vaccinatiegraad in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied momenteel 39% bedraagt, maar dat “op veel te veel plaatsen de vaccinatiegraad veel lager ligt”. “Zes landen in onze regio hebben nog geen 20% van hun bevolking gevaccineerd: Dit zijn Jamaica, St. Lucia, St. Vincent & de Grenadines, en Haïti in het Caribisch gebied, en Guatemala en Nicaragua in Midden-Amerika”, voegde zij eraan toe.

Nu er meer vaccindoses naar de regio komen, moeten de landen “de nodige voorbereidingen treffen zodat deze doses zo snel mogelijk kunnen worden gebruikt”, benadrukte zij.

PAHO werkt aan een snellere levering van vaccins aan de regio, waaronder door COVAX geproduceerde en gedoneerde doses. In de afgelopen dagen heeft PAHO gewerkt aan de versnelde levering van 1,3 miljoen vaccindoses, geschonken door Spanje, Duitsland, de Verenigde Staten en Canada, die zullen worden gebruikt om de dekking in Honduras, Guyana, Argentinië en Jamaica te verbeteren.

De organisatie bereidt zich ook voor op de ontvangst van COVAX en bilaterale zendingen in Jamaica, Guatemala en Nicaragua.

De PAHO-directrice riep de landen op gezondheidswerkers in dienst te nemen en op te leiden om ervoor te zorgen dat vaccins snel kunnen worden toegediend, en aarzeling aan te pakken door het gezondheidspersoneel op alle niveaus uit te rusten om vragen van patiënten te beantwoorden en hen te helpen de voordelen van vaccineren te begrijpen.

“Om doeltreffend te zijn, moeten vaccinatiecampagnes ook worden afgestemd op de unieke behoeften van de bevolking”, aldus de directrice. Zij noemde voorbeelden uit Belize, dat Covid-vaccins heeft gepromoot in openbare ruimten, zoals busterminals en markten. In Bolivia hebben kleine geldtransfers geholpen om meer zwangere vrouwen aan te moedigen zich te laten vaccineren, en in Brazilië hebben vaccinatiekampioenen een sleutelrol gespeeld bij het aanmoedigen van vaccinatie.

Dr. Etienne zei dat het verloop van de pandemie hoogst onzeker blijft, maar dat PAHO drie mogelijke scenario’s heeft ontwikkeld, die afhankelijk zijn van de tenuitvoerlegging van volksgezondheidsmaatregelen en de vaccinatiegraad:

  • Aanhoudend hoge overdrachtspercentages in de gemeenschap als gevolg van een lage vaccinatiegraad en ontoereikende volksgezondheids- en sociale maatregelen.
  • Periodieke pieken in de overdracht wanneer de volksgezondheids- en sociale maatregelen tekortschieten of de vaccinatiegraad daalt.
  • Minder ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van consistente volksgezondheids- en sociale maatregelen en een hoge vaccinatiegraad.

“De acties die we de komende drie maanden ondernemen, zullen ons helpen levens te redden, de beschikbare voorraden optimaal te benutten en onze vooruitzichten voor 2022 te bepalen”, aldus de directrice van de PAHO.

In de afgelopen week meldden de Pan-Amerikaanse regio meer dan 1,1 miljoen nieuwe gevallen en iets meer dan 24.000 COVID-gerelateerde sterfgevallen.

In Noord-Amerika daalt het aantal gevallen over het algemeen, maar het aantal infecties blijft hoog in het Amerikaanse Midwesten, Alaska en de Northwest Territories van Canada.

In de meeste landen in Midden-Amerika daalt het aantal besmettingen, hoewel er in Belize nog veel gevallen zijn.

In Zuid-Amerika dalen de gevallen ook, met enkele pieken op subnationaal niveau.

In het Caribisch gebied is het aantal gevallen in de Dominicaanse Republiek en Haïti gestegen. Barbados meldt ook een vervijfvoudiging van het aantal besmettingen in de afgelopen maand. 

error: Kopiëren mag niet!