Natuurbeheer: “Het zijn geen jaguars te Kwatta, maar ocelots”

Volgens Natuurbeheer waren het afgelopen week niet drie jaguars in een boom op een erf te Kwatta, maar ocelots. De Communicatie Dienst Suriname bericht donderdag 7 oktober, dat op basis van de sporen en beelden, het inderdaad om katachtigen ging, maar vermoedelijk geen jaguars. 

Een team van Natuurbeheer is vrijdag 1 oktober weer naar de locatie gegaan. Na grondige oriëntatie, bekijken van beelden, achtergelaten sporen en gesprek met de bewoners, is het bevestigd dat het hierbij niet gaat om jaguars, maar ocelots (tigrikati).

De ocelot behoort tot de middelgrote wilde katachtigen van Suriname en is te vinden vanaf de kust tot heuvel- en bergland. Net als alle zes wilde katachtigen soorten van Suriname is ook de ocelot een internationaal beschermde diersoort. Deze diersoort zorgt voor het in standhouden van de populatie van de prooidiersoorten. Zij leven van kleine diersoorten zoals, konijnen, muizen, kleine slangen en leguanen.

Ze vallen mensen niet aan, tenzij zij zelf aangevallen worden. De tigrikati kiest eerst om te vluchten, maar als zij die mogelijkheid niet heeft gaat zij in de verdediging, men ziet het vaak als aanvallen.

Door ontbossing, huizenbouw, verstedelijking van gebieden, mijnbouwactiviteiten worden de leefgebieden van deze diersoorten steeds kleiner, hierdoor wordt de kans op mens – dier conflict steeds groter. Door ontbossing trekken de prooidieren weg van het gebied, waardoor deze dieren steeds in de omgeving van de mens komen opzoek naar voeding. 

Bij het maken van luid geluid trekken deze dieren heel snel weg, aldus de voorlichtingsdienst van de regering.

error: Kopiëren mag niet!