“Nickerianen moeten anders gaan denken en zich bijscholen om duurzaam te innoveren”

In Nickerie werd zaterdag 2 oktober een drie uur durende voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd door de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) met als thema “Duurzaam innoveren in Nickerie”. 

Organisatorisch gedrag van de mens berust niet alleen op hoe die zich voortbeweegt, maar ook op de denkwijze binnen een organisatie, in huis en in de omgeving. Dit is van eminent belang. Het belangrijkste in deze is, dat innovatief zijn automatisch leidt tot creativiteit. 

“Ook voor Nickerie is het van eminent belang dat wij allemaal anders denken. En hoe kunnen we anders denken. Door je persoonlijke ontwikkeling up te graden. En dat kan je alleen door één ding, en dat is lezen en studeren”, zegt Shasvien Nirmal (zie foto top), onderdirecteur Personeelsplanning en Personeelsbeleid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), lid van het Kennisinstituut van de Pertjajah Luhur (PL) en BSc Business Management (Hons) candidate-MBA. 

Nirmal zegt ook, dat wil men de wereld veranderen, men eerst moet beginnen bij zichzelf. Organisatorisch gedrag is essentieel voor duurzame ontwikkeling. “Human Capital Development” is daarom erg belangrijk voor Suriname, wat zal leiden tot duurzame economische ontwikkeling.

In Suriname wordt de productiviteitsnorm veelal niet gehaald vanwege de verouderde vorm van Human Resource (HR), personeelszaken. Binnen de publieke- en private sector zou helemaal geen sprake zijn van duurzaam human capital. Human capital (menselijk kapitaal) is de voorraad van competenties, kennis, sociale en persoonlijke vaardigheden, waaronder ook creativiteit, die wordt belichaamd in de mogelijkheid voor de mens om in een economie arbeid te verrichten, zodat er economische waarde kan worden geproduceerd. Zonder dit zal Suriname nimmer tot duurzame ontwikkeling kunnen komen.

De Nickeriaanse gemeenschap werd op deze dag ingelicht hoe effectief geanticipeerd kan worden op de olie- en gasontwikkelingen voor de kust van Suriname. 

Prof. dr. ing. Hubert Rampersad was ook aanwezig als keynote speaker. Hij ging in op zijn nieuwste boek “Eco-Design Thinking for Personal, Corporate and Social innovation”.

error: Kopiëren mag niet!