President Santokhi zal Celac staatshoofden summit en VN jaarvergadering bijwonen

President Chandrikapersad Santokhi zal de Celac-summit in Mexico en de jaarlijkse VN vergadering in New York bijwonen. Dat heeft het staatshoofd gisteren op een persconferentie aangegeven. De president benadrukte het belang van internationale samenwerking en een goed buitenlands beleid.

Celac-summit

President Santokhi zal  op 18 september aanstaande de 6de summit van de Celac (Community of Latin-American and Caribbean States) bijwonen in Mexico Stad, Mexico. “Het gaat hierbij om een summit van regionale staatshoofden. Daarnaast zal er ook een bilaterale meeting zijn met  President Andrés Manuel López Obrador van Mexico. Na Mexico vertrekt de president meteen naar de Verenigde Staten (VS), om daar aanwezig te zijn op de 76ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) op 21 september. Op 22 september zal hij de vergadering rond 13.00 uur toespreken. Naast de VN-vergadering zullen in de VS ook diverse bilaterale gesprekken gevoerd worden met staatshoofden van de andere landen. Ook een virtuele meeting met de Amerikaanse president Joe Biden met de Caribische leiders staat op programma.

Oorsprong Celac

De Celac is een regionaal blok van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten, en vloeide voort tijdens de Rio Group-Caribbean Community Unity Summit. Het werd opgericht op 3 december 2011 in Caracas, Venezuela, met de ondertekening van de Verklaring van Caracas. Het bestaat uit 32 soevereine landen in Amerika. Celac is een voorbeeld van het lang streven naar diepere integratie in Latijns-Amerika. Celac is opgericht om de Latijns-Amerikaanse integratie te verdiepen en door sommigen om de aanzienlijke invloed van de Verenigde Staten op de politiek en economie van Latijns-Amerika te verminderen. Het wordt gezien als een alternatief voor de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), het regionale orgaan dat oorspronkelijk werd opgericht door de Verenigde Staten en 21 andere Latijns-Amerikaanse landen als tegenmaatregel tegen mogelijke Sovjet-invloed in de regio. Celac is de opvolger van de Rio Group en de Latin American and Caribbean Summit on Integration and Development (CALC). In juli 2010 selecteerde Celac de toenmalige president van Venezuela Hugo Chávez en de toenmalige president van Chili Sebastián Piñera, als medevoorzitters van het forum om statuten voor de organisatie op te stellen.

error: Kopiëren mag niet!