Suriname voor een jaar verzekerd van beschermingsmiddelen uit Nederland

Volksgezondheid kan ook op steun rekenen op terrein van communicatie inzake vaccinatie-stimulering

Suriname is voor een jaar verzekerd van beschermingsmiddelen uit Nederland. Er is een schenkingsovereenkomst getekend door de ministers van Volksgezondheid van beide landen. “Het gaat om handschoenen, schorten, maar ook sneltesten”, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid tegen de Communicatie Dienst Suriname. De bescherming is volgens hem gegarandeerd voor de komende periode.

“Er is ook gesproken met minister Hugo de Jonge over Covid-19 vaccinaties. Er zijn aanvragen gedaan voor andere merken en de geluiden zijn positief. Ik hoop dat ik voor vertrek nog goed nieuws mag ontvangen”, zegt minister Ramadhin.

Volgens de bewindsman is er genoeg deskundigheid in Nederland op het gebied van communicatie. “Het zijn mensen die ervaring hebben. We moeten niet vergeten dat Nederland 80% gevaccineerden heeft. Met hun ondersteuning kunnen wij de technieken ook in Suriname toepassen met de hoop dat meer mensen zich gaan vaccineren”, stelt Ramadhin. In Nederland loopt men rond bijna zonder een mond- en neusbedekking. “Ik voel mij beschermd in een omgeving waar het gros van de mensen beschermd is tegen het virus. Als dat ook zo zou zijn in Suriname, dan hoefden wij ook geen mond- en neuskap op te hebben, want vaccinatie werkt beschermend”, aldus Ramadhin.

Hij heeft een aantal bezoeken afgelegd sinds hij in Nederland is. In het Amsterdams Universitair Medisch Centrum (AUMC) zijn vrijdag 10 september gesprekken gevoerd op het gebied van volksgezondheid. Er is gekeken naar samenwerkingen waar Suriname het beste voordeel aan kan hebben. Het gaat om potentiële samenwerking tussen het AUMC en Suriname.

“Deze internationale samenwerking is belangrijk voor kennis en capaciteitsversterking in de zin van het uitbreiden van je netwerken, zodat je meer toegang kunt hebben tot gebieden en plekken in de wereld waar hoogstaande medische zorg wordt verleend. Middels kennis uitwisselingsprogramma’s kunnen wij voordeel hebben aan het behandelen van zeldzame en moeilijke ziektes. Door samenwerking met internationale gerenommeerde gezondheidscentra kunnen wij die behandeling dichter bij huis brengen. Wij kijken uit naar die ontwikkeling waarbij die instituten veel meer betrokken zijn. We gaan het traject in van een hernieuwde relatie en ik ben heel content daarmee”, aldus minister Ramadhin.

error: Kopiëren mag niet!