Vaccineren met Pfizer-vaccin start zondag 29 augustus

Het ministerie van Volksgezondheid laat zaterdag 28 augustus weten, dat momenteel vier Covid-vaccins beschikbaar zijn, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm en Pfizer. Ook jongeren vanaf 12 jaar kunnen nu worden gevaccineerd.

Het Pfizer vaccin zal voornamelijk worden toegediend aan jongeren van 12 tot en met 17 jaar oud. Toestemming van een ouder of voogd is hiervoor noodzakelijk. En zwangeren kunnen kiezen tussen het Moderna- en Pfizer-vaccin. Overige personen, van 18 jaar en ouder, die nog niet zijn gevaccineerd, kiezen uit de vier eerder genoemde vaccins.

De lancering van het Pfizer-vaccin zal op zondag 29 augustus plaatsvinden. De prikpunten worden na de lancering bekend gemaakt en iedereen kan gebruikmaken van de gewenste priklocatie. De beschikbare vaccins per priklocatie kunnen verschillen.

Het laten toedienen van een vaccin blijft de hoogste prioriteit, gezien de toename van het aantal besmettingen in het land. De gevreesde en zeer besmettelijke Delta-variant heeft enkele weken geleden ook zijn intrede gedaan in Suriname. Hierdoor is de noodzaak voor vaccinatie onder de verschillende leeftijdsgroepen in de samenleving meer dan ooit gewenst. Het land is in een vierde golf beland, die dagelijks mensenlevens opeist. Opnames in ziekenhuizen is bijna niet meer mogelijk en er is een continue stijging in het aantal besmettingen.

Er wordt een beroep gedaan op de bevolking om zichzelf zoveel mogelijk te beschermen. De handen regelmatig te ontsmetten, drukke plekken te vermijden en onderling een minimale afstand van anderhalve meter aan te houden. Het zorgsysteem kan de toename van het aantal besmettingen nauwelijks bijhouden en de zorgverleners zijn uitgeput.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken, dat vaccinatie de kans op infectie door deze besmettelijke Delta-variant, enorm verkleint. Het virus is door vaccinatie minder makkelijk over te brengen op anderen. En maakt anderen minder vatbaar voor besmetting. Vaccinatie blijft uiteraard een persoonlijke keus en eenieder bepaalt zelf op welke manier, de verantwoordelijkheid wordt genomen voor de eigen gezondheid, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

error: Kopiëren mag niet!