Staatsbusvervoer weer lam

Het staatsbusvervoer ligt sedert het weekend weer lam. Ook het bootvervoer met de zogeheten kleine veerboten ligt stil. Het probleem is weer de late uitbetaling aan de bus- en boothouders, deze keer over de maand juni. De actie van de bus- en booothouders gaat uit van de OBS, de Organisatie van Bushouders in Suriname, waarbij ze zijn aangesloten. De bushouders onderhouden voor het Nationaal Vervoer Bedirjf (NVB) de verschillende busroutes in het land.

Vorige maand kwamen het staatsbus- en bootvervoer voor ruim twee weken ook stil te liggen, vanwege de late uitbetaling over de maand mei. De OBS-bushouders hebben pas het rijden hervat nadat zij hun geld op hun bankrekening gestort hebben gezien. Ook deze keer gaan ze pas weer rijden als ze hun geld hebben ontvangen.

Ongevoelig voor toezeggingen

Ze zijn ongevoelig geworden voor toezeggingen van de NVB-directie en de leiding van het ministerie van Toerisme, Communicatie en Transport (TCT) dat de uitbetaling deze week zal plaatsvinden. Pas als ze het geld zien, dan wordt er weer gereden.

Volgens overeenkomst worden de bushouders 30 dagen na geleverde dienst over de voorafgaande maand uitbetaald. De bushouders zeggen geen keuze te hebben om hun diensten te staken, omdat ze vanwege de verhoogde brandstofprijzen absoluut niet meer in staat zijn het “tanken” voor te schieten. Ondertussen is de brandstofprijs verder gestegen.

Afgelopen vrijdag heeft TCT-minister Albert Jubitana aangekondigd dat de nieuwe tarieven voor het staatsbusvervoer per 1 september zullen ingaan. Deze zullen van SRD 2,50 naar SRD 5 worden verhoogd voor de kortste route van circa 8 km. Hij zei dat hij het afgelopen weekend met de OBS-bushouders zou praten. In indirecte bewoordingen sprak hij de hoop uit, dat de bushouders uit solidariteit mee zullen gaan met de tariefsaanpassing. Wat bij de OBS-bushouders ook nog speelt is het uitblijven van de betaling voor vervoer van verplegend personeel van de verschillende zieken- en zorginstellingen gedurende de afgelopen maanden in verband met de Covid-19 pandemie. Deze uitbetaling komt ten laste van het zogeheten Covid Fonds.

Dagelijks maken duizenden mensen gebruik van de zogeheten “lanti” bussen, omdat de tarieven  lager liggen dan die van de particuliere lijnbussen. Daar zijn de tarieven voor een stadsrit van SRD 5 verhoogd naar SRD 8,50. Die gaan per vandaag, maandag 16 augustus, in.

SS  

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: