Uitgelegd: wat betekent de Taliban? Wie zijn hun leiders en wat willen ze?

Bewerkt door Kunal Gaurav, Hindustan Times, New Delhi

De Taliban, die in 2001 door Amerikaanse troepen werd verdreven, controleert nu meer dan de helft van de provinciale hoofdsteden en omsingelt geleidelijk de hoofdstad van Afghanistan, Kabul

Nu de op een na en de op twee na grootste steden van Afghanistan in de afgelopen 24 uur in handen van de Taliban zijn gevallen, lijkt de controle van opstandelingen over het door oorlog verscheurde land op handen, ook al heeft de internationale gemeenschap beweerd dat ze geen enkele regering zullen erkennen. door militair geweld.

De Taliban, die in 2001 door Amerikaanse troepen werd verdreven, controleert nu meer dan de helft van de provinciale hoofdsteden en omsingelt geleidelijk de hoofdstad van Afghanistan, Kabul, een stad waarvan de val een teken zal zijn van volledige controle van de islamistische fundamentalistische groepering over het land. In hun laatste aanval hebben de Taliban-strijders naar verluidt de controle over de provincie Logar overgenomen, die ongeveer 80 kilometer verwijderd is van de hoofdstad.

Terwijl de situatie verslechtert, zetten de Verenigde Staten en Groot-Brittannië duizenden troepen in, alleen om hun burgers te evacueren voordat Washington officieel het einde aankondigt van zijn twee decennia durende oorlog. De Indiase missie in Kabul heeft de afgelopen weken ook afzonderlijke veiligheidsadviezen uitgegeven en heeft haar burgers opgeroepen Afghanistan zo snel mogelijk te verlaten met de vroegst beschikbare commerciële vluchtopties.

De Verenigde Staten hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat de hardline-islamitische groepering de door Ashraf Ghani geleide regering binnen drie maanden zou kunnen omverwerpen, volgens een Amerikaans mediabericht, dat de Taliban aan het roer zou zien na bijna twee decennia.

Lees ook | Taliban nabij poorten van Kabul terwijl ambassades zich voorbereiden op evacuaties

Wie zijn de Taliban?

In 1994 richtte Mullah Mohammad Omar de Taliban op met tientallen volgelingen om de ongebreidelde misdaad en corruptie tijdens de burgeroorlog aan te vechten. Taliban betekent letterlijk “studenten” in het Pasjtoe, een verwijzing naar de stichtende leden zijn de studenten van Mullah Mohammad Omar.

De groep trok oorspronkelijk leden van de zogenaamde “mujahideen” -strijders die de voormalige USSR-troepen in de jaren tachtig uit Afghanistan verdreven. Het nam vervolgens de controle over de meeste delen van het land in 1996 en regeerde ongeveer vijf jaar totdat de groep in 2001 werd ontworteld door de Amerikaanse troepen. Mullah Mohammad Omar dook onder nadat door de VS gesteunde troepen de groep hadden omvergeworpen.

De hardline-islamitische beweging vecht sindsdien tegen de westerse troepen om de controle over Afghanistan terug te krijgen.

Wie zijn de belangrijkste leiders van de Taliban?

Haibatullah Akhundzada, de islamitische rechtsgeleerde, is volgens persbureau Reuters de hoogste leider van de Taliban die het laatste gezag heeft over de politieke, religieuze en militaire aangelegenheden van de groep. Hij nam de leiding over nadat zijn voorganger, Akhtar Mansour, in 2016 omkwam bij een Amerikaanse drone-aanval nabij de Afghaans-Pakistaanse grens.

Mullah Abdul Ghani Baradar leidt het politieke bureau van de Taliban en maakt deel uit van het team dat met verschillende belanghebbenden in Doha onderhandelt over een politieke regeling. Terwijl de Afghaanse regering naar verluidt een deal heeft aangeboden om een ​​einde te maken aan het geweld in Afghanistan, moet Baradar nog reageren terwijl de Taliban hun offensief in hun eigen land voortzetten.

De zoon van Mullah Omar, die vermoedelijk begin dertig is, houdt toezicht op de militaire operaties van de Taliban. Yaqoob werd gezien als een opvolger van Mansour, maar hij stelde zelf de naam Akhundzada voor vanwege zijn jonge leeftijd en gebrek aan ervaring op het slagveld, meldde Reuters die een Taliban-commandant citeerde.

Wat willen ze?

De Taliban, die in de begindagen in populariteit groeide vanwege hun belofte om misdaad en corruptie te beteugelen, werden later berucht omdat ze hun harde versie van de sharia brutaal oplegden. Vooral de meisjes en vrouwen in Afghanistan hadden het zwaarst te lijden onder het Taliban-regime, dat hen verbood van scholen en werkplekken. Rapporten suggereren dat de groep zijn toevlucht heeft genomen tot zijn oude tactieken om vrouwen te onderdrukken in naam van een ‘echt islamitisch systeem’. De Taliban hebben opnieuw beloofd de vrede en veiligheid voor hun volgelingen te herstellen, terwijl honderdduizenden burgers ontheemd raken uit angst voor vervolging.

Dus wat gebeurt er nu?

Volgens een analyse gepubliceerd in The Washington Post, suggereren de Taliban-tactieken hun interesse in het veroveren van grensovergangen en betwiste gebieden tijdens het vorige bewind. “Door de controle over deze gebieden te krijgen, kunnen de Taliban hun politieke tegenstanders onderdrukken en voor het einde van het jaar tientallen miljoenen aan inkomsten genereren”, zegt het rapport, waarmee wordt aangegeven dat de groep de komende dagen de controle terugneemt van de gekozen Afghaanse regering.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: